FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Német faipar forgalma (is) csökkent

A gyenge gazdasági környezet jelentős negatív hatással volt a német faipar tavalyi forgalmára. Az iparág forgalma 10,6 százalékkal 40,4 milliárd euróra csökkent 2023-ban az előző évhez képest – közölte a Német Faipari Szövetség (HDH) a szövetségi statisztikai hivatal adataira hivatkozva. Az adatok az 50 vagy több főt foglalkoztató vállalatok teljesítményére vonatkoznak.

A fából készült csomagolóanyagok szenvednek a legjobban

A kétszámjegyű forgalomcsökkenés döntő tényezője a kulcsfontosságú ágazatokban bekövetkezett változás volt. A fűrészipar például több mint 27 százalékos forgalomcsökkenést könyvelhetett el, amely 2023-ban 6,4 milliárd euróra esett vissza. A faalapú anyagok, köztük a forgácslap és OSB-lemez értékesítése 15,6 százalékkal 5,3 milliárd euróra esett vissza. A legnagyobb százalékos forgalomcsökkenést a faiparban 2023-ban a facsomagolás esetében regisztrálták, amely 27,5 százalékkal 863 millió euróra esett vissza. A facsomagolási ágazat, amelybe a raklapok, exportcsomagolás, valamint kábel- és kötéldobok, a német ipar logisztikájában betöltött jelentősége miatt a gazdasági tendenciák korai indikátorának számít. Az e termékcsoport értékesítésének erőteljes visszaesése ezért különös aggodalomra ad okot az általános gazdasági fejlődés szempontjából.

Csökkenés a bútoriparban

A bútoriparban a veszteségek százalékban kifejezve korlátozottabbak voltak, összesen 4,3 százalékkal, 18,0 milliárd euróra csökkentek. Az egyes szegmenseken belül ellentétes fejlemények voltak tapasztalhatók. A legjelentősebb visszaesés a nappali-, étkező- és hálószobabútorokat magában foglaló “Egyéb bútorok” esetében volt, ahol az eladások 12,6 százalékkal 5,6 milliárd euróra csökkentek.
Ezzel szemben az irodabútorok esetében enyhe, 2,6 százalékos, 2,3 milliárd euróra történő növekedés volt tapasztalható, míg a bolti és egyéb szerződéses bútorok értékesítése szintén enyhén, 3,3 százalékkal, 2,3 milliárd euróra emelkedett. A HDH összegzése szerint a bútoripari ágazatban a beérkező megrendelések az év folyamán jelentősen visszaestek a fogyasztói bizonytalanság és az ebből fakadó fogyasztásgyengülés miatt.

Építőiparhoz kapcsolódó ágazat

A faipar építőiparhoz kapcsolódó ágazatának forgalma az előző évhez képest 3,0 százalékkal 7,7 milliárd euróra csökkent 2023-ban. “A faipar építőiparhoz kapcsolódó ágazatának év eleji viszonylag magas rendelésállománya az év folyamán fokozatosan csökkent, egyre kevesebb megrendelés érkezett egyszerre. Az építőipari kereslet drasztikusan összeomlott az építési költségek masszív emelkedése, az egyre rosszabb finanszírozási feltételek és a bizonytalan finanszírozási feltételek miatt” – összegzi a HDH ügyvezető igazgatója, Denny Ohnesorge a számokat, amelyek a legalább 50 főt foglalkoztató vállalatokra vonatkoznak.

Ébresztő a politikusoknak

Ohnesorge szerint a faipari értékesítés alakulása ébresztő hívás kell, hogy legyen a politikusok számára, akik a keretfeltételek javításával kedvezőbb környezetet teremthetnek. “Kevesebb szabályozási teherre és több ösztönzőre van szükségünk az éghajlatbarát növekedésbe való beruházáshoz. Az ösztönzői oldalon az éghajlatbarát felújítások és építkezések jobb finanszírozási feltételei elengedhetetlenek” – figyelmeztet Ohnesorge. “A fával történő klímabarát beruházások biztosíthatják a zöld növekedést Németországban, ha a növekedés előtt álló akadályok megszűnnek. Ellenkező esetben fennáll a lefelé tartó spirál veszélye” – figyelmeztet Ohnesorge.

A faipari alkalmazotti és vállalati változást vizsgálva látható, hogy mennyire súlyos a helyzet: a negatív értékesítési tendenciát a vállalatok számának és az iparágban foglalkoztatottak számának érezhető csökkenése kíséri. Az 50 vagy annál több alkalmazottat foglalkoztató vállalatok átlagos száma az előző évhez képest 1,1 százalékkal 917-re csökkent 2023-ban, míg a faiparban foglalkoztatottak száma 2022-hez képest jelentősen, 2,4 százalékkal 151.794 főre csökkent.

szerk/ford: Tóth János, forrás: HDH

Előző cikk

Erdei Vándor Nagykövet Award

Következő cikk

Európa faellátása zavaros időkben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések