FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

400 tölggyel több!

Az erdők világnapjának (ami március 21 – a szerk.) stílusos megünneplése a PTE Zöld Egyetem Program és a Mecsekerdő Zrt. együttműködésében megvalósult projekt, melynek keretében összesen  400 tölgyet ültettek el az egyetemi polgárok és a Mecsekerdő Zrt. munkatársai. 

A közösségi faültetés március 20-án zajlott le, a fák szakszerű elültetésében és az érintett terület kiválasztásában a Mecsekerdő Zrt. dolgozói segédkeztek. Az esemény közös ebéddel zárult, melyre a résztvevőket a PTE Zöld Egyetem Program munkatársai invitálták meg.

„A faültetés számos környezeti előnnyel jár, javítja a levegő minőségét, megköti a hirtelen lezúduló vizeket, nyáron természetes módon hűti a levegőt, és ez csupán néhány indok arra, miért érdemes fákat ültetni. A faültetés az egyik leginkább klímahatékony tevékenység, mellyel élhetőbbé tehetjük településeinket, s nem mellesleg javíthatjuk azok arculatát. Mindemellett közösségépítő összefogni egy jó cél érdekében. Egyetemünk Zöld Egyetem, fontos számára a zöld misszió. A Mecsekerdő Zrt. is elkötelezett ezen értékek mentén, melynek köszönhetően már több programban vettünk részt együtt. A közös gondolkodásnak eredménye a mostani faültetési program is, mely során 400 db tölgyfát ültettünk el egyetemi polgárokkal, a Mecsekerdő Zrt. munkatársainak szakmai támogatásával.

Itt már nem pusztán szemléletformálásról beszélhetünk, hanem kézzelfogható, a levegő minőségét javító, dekarbonizációs célokról is”

– fogalmazott Decsi István, a PTE kancellárja.

„Az országfásítási program keretében folyamatosan növekszik hazánk erdővel borított területe. Az erdőfelújításokban a természetes folyamatok maximális kihasználása mellett fontos a termőhelyi adottságok figyelembevételével az erdő adaptációs képességének kiszélesítése érdekében klímarezisztens szaporítóanyag (mag, csemete) bevitele és a fafajok spektrumának bővítése.

 Aki fát ültet, bízik a jövőben. Örvendetes kezdeményezésnek tartom a PTE dolgozóival és hallgatóival való együtt gondolkodást a zöld misszióban. Meggyőződésem, hogy aki tevőlegesen vállal részt az élő környezet gyarapításában, fenntartásában, sokkal tudatosabban és mértéktartóan rendezi be életét” 

– emelte ki Ripszám István, a Mecsekerdő Zrt. vezérigazgatója.


Sokat hallunk a globális felmelegedésről, melynek hátterében az üvegházhatású gázok – köztük a széndioxid-koncentrációjának növekedése áll. A fák a fotoszintézis révén felveszik a szén-dioxidot, vagyis eltávolítják azt a légkörből. Ebből következik, hogy minél több fát ültetünk, annál több szén-dioxidot vonunk ki a levegőből, vagyis annál jobban

 lelassíthatjuk a globális felmelegedés folyamatát. 

Bízom benne, hogy a Mecsekerdő Zrt-vel az együttműködésünket a mostani, sikeres faültetési rendezvényhez hasonló programok mentén a jövőben tovább kamatoztathatjuk.”  – hangsúlyozta Kulcsár Tünde, a PTE Zöld Egyetem Program programkoordinátora.

forrás: Pécs.hu

Előző cikk

Tovább gyarapodik az MBH Erdő

Következő cikk

Újabb iskola újul meg VeszprémbenStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések