FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Éghajlati kockázatok sürgős fellépést igényelnek

Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint a szélsőséges időjárás súlyosbodni fog Európában, a az elhúzódó aszályok veszélyt jelentenek a növénytermesztésre.

Az Európában tapasztalt éghajlati kockázatok sürgős fellépést igényelnek, az elhúzódó aszályok ugyanis jelentős veszélyt jelentenek a növénytermesztésre, az élelmezésbiztonságra és az ivóvízellátásra – áll az Európai Környezetvédelmi Ügynökség (EEA) hétfőn közzétett jelentésében, ismertette az MTI.

Az EU koppenhágai székhelyű ügynöksége jelentésében arra hívta fel a figyelmet, hogy az elmúlt években tapasztalt szélsőséges időjárási körülmények – rendkívüli hőség, aszály, erdőtüzek, áradások – súlyosbodni fognak Európában, és az egész kontinensen hatással lesznek az életünkre. Úgy látják, az európai szakpolitikák és alkalmazkodást segítő intézkedések nem tartanak lépést a gyorsan növekvő kockázatokkal.

A jelentésben hangsúlyozzák, hogy a hőség és az aszály növénytermesztést fenyegető kockázata már most is kritikus szinten van Dél-Európában, de a közép-európai országok is veszélyben vannak. Az uniós ügynökség szerint az egyik megoldás az lehet, ha részlegesen áttérnénk az állati eredetű fehérjékről a fenntartható módon termesztett növényi alapú fehérjékre, csökkentve a mezőgazdaság vízfogyasztását és az importált takarmánytól való függőséget. A jelentésben mindemellett figyelmeztetnek: a hőség az éghajlati kockázatok legsúlyosabb és legsürgetőbb forrása. Veszélyben vannak például a szabadtéren dolgozók, az idősek és a rosszul hőszigetelt vagy a hűtéssel nem rendelkező lakásokban élők.

Az uniós ügynökség azonban hozzátette, az EU kulcsszerepet játszhat az éghajlati kockázatok csökkentésében és a kockázatvállalás jobb megértésében, valamint abban, hogy jogalkotás, megfelelő irányítási struktúrák, nyomon követés, finanszírozás és technikai támogatás révén hogyan lehet ezeket kezelni.

Az idei volt a legmelegebb február a mérések kezdete óta: volt olyan nap, amikor 22 fokot mértek. A Híradónak nemrég nyilatkozó klímakutató is aggasztónak tartja, hogy tovább gyorsult a melegedés üteme.

forrás: MTI 03-11

Előző cikk

Svédország őshonos erdői

Következő cikk

Drónokkal a betűzőszú ellen



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések