FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Oroszországi erdőtűzszezon

A nyugtalanító éghajlati előrejelzések, az emberi hanyagság, az erőforrások hiánya és a “zombi” tüzek azzal a kockázattal járnak, hogy Oroszország éves erdőtűzszezonja komoly válsággá formálódik.

Oroszország nagy részén az idén elhúzódó, “magas” és “szélsőséges” erdőtűzveszélyes időszakok várhatók – jósolja az állami hidrometeorológiai központ az éghajlati és időjárási adatok alapján. A tűzmegelőzésre és tűzoltásra vonatkozó korlátozott állami kapacitás, valamint a folyamatos gyakorlat, például a száraz fű égetése azonban azzal a kockázattal jár, hogy az éves erdőtűz-csúcsidőszak válsággá válik – mondták szakértők és tűzoltók a The Moscow Timesnak.

“A következő szezonra vonatkozó általános előrejelzés meglehetősen riasztó” – mondta Grigorij Kuksin, a Tájvédelmi Tűzmegelőzési Központ civil szervezet szakértője a The Moscow Timesnak.

“Nem valószínű, hogy kevesebb tűz lesz, mint tavaly, és az is kétséges, hogy jobban kezelik majd őket” – mondta Kuksin.

Az oroszországi erdőtűzszezon, amely hivatalosan március elején kezdődött nyolc régióban, már eddig is jelentős aktivitást mutatott. Hat erdőtüzet jelentettek a távol-keleti Primorye régióból, köztük a Leopárdföld Nemzeti Parkból. Március közepéig a Zabaikalsky régióból 25 erdőtüzet jelentettek.

Az erdőtüzek kockázata a télből való kilépéskor növekszik, ami a déli régiókban márciusban kezdődik. Ezek a kockázatok májusra várhatóan elérik az északi Murmanszk és Arhangelszk régióit, júniusra pedig szinte az egész országot lefedik – derül ki a múlt hónapban kiadott állami előrejelzési térképekből.

Erdőtűzveszély-előrejelzés Oroszország régióira, 2024. április Orosz Hidrometeorológiai Központ előrejelzése

A térképeken a színek azt jelzik, hogy egy adott régióra hány nap “magas” és “extrém” tűzveszélyt jósolnak az adott hónapban: kék – kevesebb mint egy nap, sárga – 1-3 nap, rózsaszín – 4-6 nap, piros – 7-9 nap, sötétvörös – 10 napnál több.

Bár Kuksin szerint az állami időjárási központ 2024-es előrejelzése “meglehetősen tipikus”, figyelmeztetett, hogy a hagyományos földhasználati gyakorlat és az egyszerű oroszok szokásai is befolyásolni fogják a tüzek tényleges terjedését.

A nádasok és a mezőgazdasági maradványok égetése például gyakran vezet erdőtüzekhez, még fagypont alatti hőmérsékleten is. Ilyen esetek várhatóak márciusban Asztrahán, Volgográd és Rosztov térségében, annak ellenére, hogy ezek a területek nincsenek kiemelve az előrejelzési térképen. Májusra, amikor a legtöbb régióban meleg idő érkezik, és sok orosz utazik vidékre, illetve grillezik az ünnepek alatt, a tűzveszély általában megnő. A kockázatok tovább fokozódnak a száraz fű elégetésének szokása miatt – ez a 2015-ben betiltott, de még mindig széles körben alkalmazott, régóta fennálló gyakorlat.

“Még nyáron is, amikor a tüzek egy részét a viharok okozzák – amelyek a változó éghajlat miatt egyre gyakoribbá válnak -, 10 tűzből kilencet még mindig emberi tevékenység okoz” – mondta Kuksin. Elmondta, hogy különösen sok tüzet vár azokon a területeken, ahol a tüzet gyakran használják, például a fakitermelő területeken és az északi régiókban, ahol legelőket égetnek.

Továbbá a talajvízszint csökkenése számos oroszországi régióban arra készteti Kuksint, hogy “nagyon nehéz szezonra” számítson, amely a korábbi évek nehézségeit tükrözi. A tüzek elleni harc frontvonalában állók számára azonban a küzdelem véget nem érőnek tűnik.

Zombitüzek

Az Ural-hegység Szverdlovszk régiójának fővárosában, Jekatyerinburgban élő önkéntes tűzoltó, Anasztázia számára a tél kulcsfontosságú időszak a tőzegtüzek parázsló veszélyének kezelésében, mielőtt azok nagyobb veszélyt jelentenének.

Ezek a tőzegtüzek, amelyeket gyakran “zombitüzeknek” is neveznek, az előző évi erdőtüzekből származnak, a hó alatt parázslanak, és a meleg, száraz idő beköszöntével gyorsan tovább-terjedhetnek.

“Nálunk a téli tőzegtüzek miatt egész évben tart a szezon” – mondta Anasztázia, aki azután lett önkéntes, hogy 2021-ben pusztító erdőtüzek pusztítottak a szverdlovszki régióban, és felnyitották a szemét a közeli zöldterületeket fenyegető veszélyekre. Anasztázia ma már az önkéntes tűzoltók hatalmas hálózatának tagja, akik segítik a krónikusan alulfinanszírozott és létszámhiányos állami tűzoltóság erőfeszítéseit. Nevét megváltoztattuk a külföldi médiának való megszólalás lehetséges következményei miatt. Csak 2023-ban önkéntes csoportját 53 alkalommal hívták ki a mezőkre – mondta el a Moscow Timesnak.

Ezen a télen Anasztázia és csoportja egy állami ügynökség munkatársaival közösen egy “hatalmas és nagyon problémás” tőzegtüzet oltott el egy Jekatyerinburgtól két órányira fekvő településen.

Kuksin szerint az egykor egzotikus jelenségnek számító tőzegtüzek mára általános kihívássá váltak Oroszországban. Ez arra késztette a tűzoltókat, hogy az éghajlatváltozás előrehaladtával új és veszélyes tűzfajtákra készüljenek.

Februárban a szverdlovszki regionális hatóságok közölték, hogy 50 forró, parázsló tőzegfoltot fedeztek fel, amelyek a melegebb időjárás beköszöntével fellángolhatnak. Jevgenyij Kuyvashev kormányzó megbízta a tisztviselőket, hogy még az erdőtűzszezon kezdete előtt oltsák el az összes tőzegtüzet.

Annak ellenére, hogy a téli időszakban hatékony technikát vetettek be a tőzegtüzek elfojtására – ami költséghatékonyabb stratégia, mint a későbbi nagy tüzek leküzdése -, Anasztázia szerint a régió néhány zombitüze elolthatatlan maradhat.
A felelősség áthárítása

A regionális tisztviselők azzal büszkélkednek, hogy tűzoltó képességeik a tűzoltóautók és a felszerelés tekintetében 114%-kal, illetve 145%-kal meghaladják a szövetségi előírások szerinti normákat.

Anastasia szerint azonban a hatékony tűzmegelőzéshez szükséges emberi és pénzügyi erőforrásokban jelentős hiány mutatkozik. Mivel Oroszországban az erdőtüzek több mint 90%-át emberi tevékenység okozza, Anastasia úgy véli, hogy a regionális hatóságoknak fokozniuk kellene a lakosság tudatosságát, mivel egyes polgárok gyakran külső szereplőkre hárítják a felelősséget az erdőtüzekért.

“Valahol a tömegközlekedésben van egy gördülő üzenet: Ne égessetek! Egyes településeken ezt sugározzák a rádióban … De ez nem elég” – mondta Anasztázia.

“Amikor minden égni kezd, még mindig vannak emberek, akik azt mondják, hogy ukrán szabotőrök jöttek és gyújtották a tüzet. És nem veszik észre, hogy ők maguk voltak azok, akik eldobtak egy cigarettacsikket, és emiatt égett a mező és az erdő” – mondta.

Erdő- és vegetációtüzek oltása a távoli északkelet-szibériai Szahai Köztársaságban, amely régiót az elmúlt öt évben nagymértékben sújtották az erdőtüzek. fotó: Orosz Vészhelyzeti Minisztérium

A helyzetet súlyosbítja a tavalyi példa nélküli szárazság a Szverdlovszki régióban, ami aggodalomra ad okot azzal kapcsolatban, hogy mit hozhat a 2024-es szezon, ha egyszer beindul.

“Sajnos nálunk is vannak olyan víztestek, amelyek teljesen eltűnnek: a tavak kiszáradnak, a folyók egyszerű patakokká válnak” – mondta Anasztázia. “És ez a probléma egyre relevánsabbá válik mindazoknál a mocsaras területeknél, amelyek mindig is kibírták ezt a tábortüzekkel és [el nem oltott] cigarettákkal járó emberi terhelést. … Most minden láng az erdőben futótűzzzé válik”.

Felkészülés

Miközben Oroszország egy újabb potenciálisan nehéz erdőtűzszezonra készül, a tisztviselők sietnek kiemelni a felkészültségi erőfeszítéseiket.

A régiók már mintegy 1100 erdőtűzoltó állomást, 170 légi egységet, 860 megfigyelőtornyot és több mint 480 repülőgépet helyeztek üzembe – közölte az orosz erdészeti ügynökség.

“A tél hivatalosan is véget ért, és az első erdőtüzeket már regisztrálják. … Ezek többsége … a tűzvédelmi szabályok be nem tartásából ered. A regionális vezetőknek szorosan figyelemmel kell kísérniük a helyzetet” – mondta március elején Alekszej Venglinszkij, az Orosz Erdészeti Ügynökség helyettes vezetője.

Kuksin szerint a közelmúltbeli jogszabályi változásoknak gyorsabb reagálást kell lehetővé tenniük az erdőtüzekre, beleértve a további erők mozgósítását és a korábban figyelmen kívül hagyható forró pontokra való kötelező reagálást.

Ugyanakkor az erdővédelem finanszírozásának jelentős növelésének hiánya azt jelenti, hogy az állami tűzoltóknak megfelelő pénzügyi támogatás nélkül kell megbirkózniuk a nagyobb kiterjedésű tüzekkel – mondta. Az alacsony fizetések is hozzájárulnak a létszámhiányhoz számos régióban.

Összességében azonban úgy tűnik, hogy Oroszország tűzoltóságának megszervezésében sem a jobb, sem a rosszabb irányba nem történt alapvető áttörés – mondta a szakértő. Az idei erdőtűzszezonra vonatkozó aggasztó kilátások ellenére Kuksin szerint még mindig vannak lehetőségek a károk enyhítésére.

“Kevesebb száraz füvet kell elégetnünk, és tájékoztatnunk kell az embereket a tüzek okairól és arról, hogy mit tehet mindenki. Segítenünk kell a tüzek időben történő észlelésében és oltásában, valamint a tűzoltók és az önkéntesek munkáját” – mondta.

“Sok minden még a mi kezünkben van”.

szerk/ford: Tóth János, forrás: TheMoscowTimes

Előző cikk

Erdőtüzek az USA-ban

Következő cikk

KAP felülvizsgálat



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések