FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Hatalmas spanyol erdőtűz tombol

A kelet-spanyolországi Tárbena közelében három tűzoltó könnyebben megsérült az idei első nagyobb erdőtűz oltása közben – közölték a helyi hatóságok hétfőn.

A hivatalos tájékoztatás szerint a felderítőrepülések alapján mintegy 600 hektárnyi zöld területen pusztítanak a lángok, amelyeket eddig nem sikerült megfékezni. Az oltásban 300-an vesznek részt, 15 tűzoltóegység mellett a hadsereg speciális egységének tagjai is. A levegőből nyolc repülőgép és helikopter segíti az oltást.

Elővigyázatosságból 180 embert kitelepítettek, egy közeli kulturális központban biztosítottak nekik szállást, ám többségük nem vette igénybe, és inkább rokonoknál, barátoknál szállt meg. A hatóságok úgy tudják, hogy ingatlanokban eddig nem keletkezett kár.

Francisco Javier Molines polgármester újságíróknak elmondta: reméli, hogy a következő órákban sikerül megfékezni a lángokat, mivel javult az időjárás, elült a szél, és így lassabban terjed a tűz.

Az erdőtűz feltehetően mezőgazdasági égetésből keletkezhetett, gyors terjedéséhez a szél mellett hozzájárult az évszakhoz képest szokatlanul magas hőmérséklet és a tartós csapadékhiány.

Spanyolországban 2023-ban 89 ezer hektár zöldterület égett ki erdőtűz miatt, 66,7 százalékkal kevesebb mint 2022-ben. A múlt évben 7700 tűzeset történt, ebből 20 volt 500 hektárt meghaladó nagyobb tűz.

forrás: MTI 04-15

Előző cikk

Erdőtűz tombolt Krétán

Következő cikk

EPBD - épületek energiateljesítménye



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések