FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Németország: Ismét gyorsabb a pellet árának csökkenése

A fapellet ára a stabilabb időszak után ismét gyorsabban csökken. Az árcsökkenés sebessége és mértéke még sok pelletszakértő számára is váratlan. Dél-Németországban és Türingiában a pellet ára egyes esetekben tonnánként 260 euróra csökkent. Ez utoljára 2021 novemberében volt tapasztalható.

A pelletárak Németországban március elején tovább csökkennek. Az árcsökkenés üteme ismét fokozódott. A heizpellets24.de kereskedelmi platformon a fapellet országos átlagára ezen a héten 280 euró/tonna. A holzpellets.net platformon 5 euróval több. Ez alig 10 euróval kevesebb, mint egy héttel ezelőtt, és 20 euróval kevesebb, mint négy héttel ezelőtt. Tavalyhoz képest a fapellet most 80 euróval kerül kevesebbe tonnánként. Ez mintegy 22%-os árcsökkenést jelent.

Ugyanakkor a fapellet most körülbelül ugyanannyiba kerül, mint 2021 novemberében, azaz az ukrajnai háború előtt. Ráadásul a pellet ára Németország nagy részén már 300 euró alá esett. heizpellets24.de március 6-án a legmagasabb árat tonnánként 293 eurónál jegyezte Saar-vidéken. A holzpellets.net oldalon egyes árak még mindig 300 €/tonna felett vannak. A legmagasabb, 308 €/tonna árat Schleswig-Holsteinben és Hamburgban mérték.

A pellet ára a vártnál alacsonyabbra esik

Dél-Németországban és Türingiában a heizpellets24.de oldalon már a 260 eurós árfolyamot is látják. A holzpellets.net oldalon a legalacsonyabb, 270 eurós tonnánkénti árfolyam mintegy 10 euróval magasabb. A pelletszakértők 2024 tavaszára árcsökkenést feltételeztek. Az azonban, hogy az árcsökkenés ilyen korán és ilyen meredeken következik be, meglepetés. Legutóbbi előrejelzésükben a Heizpellets24 piacfigyelői arra számítottak, hogy a pellet ára 2024 folyamán tonnánként 270 és 275 euró közé esik. Ezt a szintet azonban egyes szövetségi államokban már most alulmúlják.

“Még alacsonyabb árakat vagy a megszokott kétszáz eurós szintre való visszatérést” a Heizpellets24 piaci szakértői egyelőre nem tartják valószínűnek. A közelmúltban felgyorsult árcsökkenést tekintve a pelletárak további csökkenése minden, csak nem tűnik valószínűtlennek. Normális években a pelletárak valójában csak a fűtési időszak végén – azaz március vagy április végén – csökkennek. Idén az árcsökkenés sokkal korábban kezdődött. Ha az árak a szokásos mintát követik, és áprilisban érik el a mélypontjukat, akkor a korábban vártnál jóval alacsonyabb árak is lehetségesek.

Túlkínálat és gyenge kereslet nyomja le a pellet árát

A kereskedők és a piaci megfigyelők azonban olyan okokat is felhoznak, amelyek a pelletárak még nagyobb mértékű csökkenése ellen szólnak. A Heizpellets24 szakértői például a bérek emelkedését, a továbbra is magas energiaárakat és a szállítási költségek jelentős növekedését említik. Ehhez jönnek még a gyártók és a kereskedők infláció és a magasabb CO2-adók, valamint a teherautó-illeték miatt jelentősen megnövekedett költségei.

És van egy másik tényező is, amely befolyásolja a keresletet: a magán- és kereskedelmi fűtési rendszerek tulajdonosainak pelletfogyasztása jelentősen magasabb, mint a korábbi években. Németországban 2021 óta a pelletfűtési rendszerek száma mintegy 60%-kal, közel 800 000-re nőtt. Ez azt jelenti, hogy a pellettermelés hazai növekedését a jelentősen magasabb lakossági fogyasztás is ellensúlyozza. A szakértők szerint azonban a hazai termelés még mindig jelentősen meghaladja a fogyasztást. Ráadásul a viszonylag vonzó német piacra más európai országokból is rengeteg pellet áramlik.

Pelletfűtési rendszerek: remény a javulásra

A heizpellets24 szakértői azt feltételezik, hogy a pelletkazánok telepítése a tavalyi felére csökkenő telepítési adatok után 2024-ben ismét növekedni fog. Az ok: A támogatások átmeneti leállítását követően ismét elérhetővé váltak a fafűtési rendszerek állami támogatásai. Ráadásul a pellettel fűtés még mindig olcsóbb, mint más energiaforrásokkal: A földgáz és a fűtőolaj azonban az utóbbi időben szintén jelentősen olcsóbbá vált, és a pellet árelőnye már nem olyan nagy – de még mindig létezik.

Forrás: globalwood.org,
az ő forrásuk pedig: Heizpellets24
(MM)

Előző cikk

Védőfás park Hetényegyházán

Következő cikk

Madárvédelmi program folytatása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések