FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Európai Pellet Konferencia volt Welsben

A wels-i városházán Dr. Gerhard Dell, a Felső-Ausztriai Energiatakarékossági Szövetség ügyvezető igazgatója és Dr. Andreas Rabl polgármester köszöntötte a szakértő közönséget a 2024-es Európai Pelletkonferencián, amely a WSED – World Sustainable Energy Days (Fenntartható Energia Világnapok) egyik fontos eseménye volt. A teljes esemény-csomagra évente több mint 60 országból több mint 650 szakértő érkezik, és egy nagyszabású kereskedelmi kiállítással párhuzamosan kerül megrendezésre Welsben.

Gerhard Dell hangsúlyozta a megújuló energiák növekvő jelentőségét Ausztriában és Európában, majd Andreas Rabl Wels példáján keresztül mutatta be, hogyan válhatnak a városok és az önkormányzatok úttörővé. Wels már most is túlteljesíti az osztrák energiatakarékossági célokat, és jelenleg további lépéseket tesz a kívánt energia-önellátás felé – például egy S-Bahn építésével.

Dr. Biljana Kulišić az Európai Bizottság részéről az új európai megújulóenergia-irányelvről beszélt. Kifejtette, hogy a jogszabály a bioenergia mobilizálásának egyik fő mozgatórugója. A kívánt irányító hatás eléréséhez azonban elengedhetetlen a szabályozás megfelelő szintje és a megalapozott megfogalmazás. Például már nincs értelme magasabb követelményeket támasztani a pellet és a pelletkályhák hatékonyságával szemben, mivel az energiafelhasználást nem szabad a legtisztább tartományokra szánni, amelyeket másképp jobban ki lehet használni.

A pelletpiacok áttekintése

Irene di Padua a Bioenergy Europe képviseletében megvilágította a bioenergia piacát. A bioenergia az EU energiaimportjának mindössze 1%-át teszi ki, miközben a fogyasztás 12%-át fedezi. A pellettermelés világszerte folyamatosan növekszik. Míg Észak-Amerika 2022-ben 13,1 millió tonnáról 14,3 millió tonnára történő növekedéssel a második helyre került (33%), mint gyártó régió, addig az USA a legnagyobb termelő világszerte, az EU pedig 20,6 millió tonnával (2021: 19,8) a legtöbbet termelő régió (47%). A többi európai országban, Dél-Amerikában és Ázsiában – elsősorban Japánban és Dél-Koreában – 2022-ben növekedés volt tapasztalható. Észak-Amerikában és Ázsiában a pelletet elsősorban ipari felhasználásra, míg az EU-ban a magánszektor számára állították elő. Ázsiában (Kína nélkül) a fogyasztás 6,9 millió tonnáról 9,5 millió tonnára nőtt, míg az EU-ban 24,5 millió tonnáról 24,2 millió tonnára csökkent. Az enyhe időjárás és a kályhák szállításának vagy telepítésének elakadása nem hozott jelentős javulást az EU-ban az elmúlt fűtési szezonban.

Márciusban az Enviva, a világ legnagyobb ipari energiát előállító faalapú biomassza gyártója csődöt jelentett. Ez a döbbenetes összeomlás politikai és gazdasági manőverek rohamát váltotta ki az Egyesült Államokban (a fapelletgyártás egyik legfontosabb országában) és Európában (az átalakított szénerőművek elsődleges ipari biomassza energiafelhasználói körében).

Az európai választások valószínűleg meghatározzák a jövőt

Irene Di Padua 2024-et – a júniusi európai választások miatt is – sorsdöntőnek tartja a bioenergia politikai kereteit illetően. A Bioenergy Europe enyhe jobbra tolódásra számít, aminek pozitív és negatív hatásai is lehetnek az ágazatra, mivel a legzöldebb energiamegoldás valószínűleg nem kap majd elsőbbséget – a helyi energiaellátás viszont igen. Addig is és azon túl is fontos, hogy részt vegyünk a különböző szabályozási megfogalmazásokban, és ne veszítsük szem elől, például az EUDR, az energiacímke tervezett frissítése és a környezetbarát tervezésről szóló rendelet kapcsán.

A pellet helyes kommunikációja

A következő ülésszak a megfelelő narratívákra összpontosított, amelyekkel a fával történő energiafelhasználás és különösen a pelletfűtés előnyeit közelebb lehet hozni a társadalomhoz. Prof. Dr. Tim Weitzel a Bambergi Egyetemről meg van győződve arról, hogy a 21. században a jó történetekkel rendelkező vállalatok fogják uralni a piacokat. Mag. Christiane Egger a Felső-Ausztriai Energiatakarékossági Szövetségtől azzal a kihívással foglalkozott, hogy a döntéseket többnyire a városlakók hozzák meg, ezért megbízható kapcsolatokat kell találniuk az iparágon belül. Prof. Dr. Hubert Röder a Weihenstephan-Triesdorfi Egyetemről előadásában hangsúlyozta, hogy a klímavédelem terén az EU-nak meg kell értenie, hogy egyes országokban – az erdőszerkezet miatt – jobb a készletek csökkentése, míg máshol mindenképpen lehet értelme a készletek növelésének. DI (FH) Stefan Ortner az ÖkoFEN-től néhány példát hozott magával, például egy őslakos faluközösség fűtési rendszerét, amely biztosítja az önálló hőellátást, miközben munkahelyeket is teremt.

A minőséggel és a szállítással kapcsolatos kutatási eredmények

A pellet innovációs ülésen Dr. Michael Finell a Svéd Agrártudományi Egyetemről a nyersanyag-tulajdonságok pelletminőségre gyakorolt hatását mutatta be. Tanulmányában megállapította, hogy az apró faforgács jobb minőséget eredményez, és hogy a tárolt pellet önmelegedése enyhén megnövelt páratartalommal megoldható. Phil Spatz, MSc a bochumi Ruhr Egyetemről a pelletszállító járművek méretcsökkentésével és a finom-szemcsék kialakulásával foglalkozott, és többek között kimutatta, hogy a tapasztalt kezelők jelentős különbséget tudnak tenni.

Pelletpiac -> Spanyolország

Az országos szekcióban különböző egyedi piacokat vizsgáltak. DI Pablo Rodero Masdemont az AVEBIOM-tól a spanyolországi pelletárak csökkenéséről tájékoztatott, ami a sorozatban harmadik meleg télnek, a kályhaépítések leállásának és az ennek megfelelően magas készleteknek és a termelés leállításának köszönhető. A 2024-es évre vonatkozóan az iparágnak csak reménye van arra, hogy a körülmények javulni fognak.

Pelletpiac -> Vietnam

Dr. Kenneth Tran az Ayo Biomass-tól kifejtette Vietnam második helyét a globális pelletkivitelben, és az ezzel kapcsolatos, egyre nagyobb hangsúlyt fektet a tanúsított pelletre – különösen Japán számára. Tran óriási potenciált lát az ország növekedést elősegítő éghajlatában és nagy erdő- és ültetvényterületében, még akkor is, ha még mindig hiányzik a tanúsítás, és nem szabad alábecsülni az Indonézia és Malajzia által támasztott árversenyt. De különösen az Enviva Biomass amerikai gyártójának csődbejelentése után az iparág arra számít, hogy az Enviva szállítási problémái miatt hiányosságok keletkeznek.

Pelletpiac -> Kanada

Gordon Murray, BSc, a kanadai Wood Pellet Association of Canada képviselője a kanadai pelletpiacra világított rá. Jelentése szerint a tavalyi export kissé csökkent (3,5-3,3 millió tonnáról 3,3 millió tonnára), amely a korábbinál kevésbé Nagy-Britanniára és sokkal inkább Japánra koncentrált, de általában véve is diverzifikálódott. Szövetsége jelenleg nagy lehetőségeket lát a hazai piacon, amely egyre nagyobb politikai támogatást kap. Az erdőtüzekkel kapcsolatban a pellet mostanában nagyobb figyelmet kap az erdőtüzek előtti és utáni megelőzés céljára is.

Pelletpiac -> Olaszország

A pelletpiac a Veronában megrendezett olasz Progetto Fuoco szakvásáron is élénk téma volt. A kiállítók és a látogatók számának csökkenését, valamint az alacsony keresletről és nyersanyagellátásról szóló jelentéseket észlelték a megjelentek. Az ingadozó árak és az importőrök és kereskedők széttagoltsága jelenleg megnehezíti az olasz ipar üzleti tevékenységét. Mint Európa legnagyobb pelletimportőre, mintegy 2 millió tonna/év mennyiséggel, az ágazat Európából, Brazíliából, az USA-ból és Kanadából kap szállítmányokat, és a növekvő szállítási költségek mellett most már a megnövekedett adóterheket is viselnie kell.

szerk/ford: Tóth János, forrás: WSED

Előző cikk

HOMAG okos élzárás

Következő cikk

Indul a 2024. évi egységes kérelmek benyújtása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések