FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdészeti szaporítóanyagok új rendelete

Kiváló szaporítóanyag

Az Európai Parlament ma elfogadta álláspontját a növényi és erdészeti szaporítóanyagokra vonatkozó uniós szabályokról, hogy az EU-ban garantálható legyen a kiváló minőségű, ellenálló és sokszínű növény- és erdészeti állományok sokfélesége.

Az Európai Parlament szerdán elfogadta a növényi (431 igen, 104 nem és 82 tartózkodás mellett) és erdészeti (416 igen, 61 nem és 136 tartózkodás mellett) szaporítóanyagok termelésére és forgalmazására vonatkozó új szabályozás módosítására vonatkozó javaslatait.

Növényi szaporítóanyagok (az elfogadott javaslat itt olvasható magyarul)

A képviselők azt javasolják, hogy a mezőgazdasági termelők korlátozott mennyiségben cserélhessenek egymás között bármilyen típusú növényi szaporítóanyagot. Az engedélyezett mennyiséget a Bizottságnak kellene megállapítania minden egyes fajra vonatkozóan. A Parlament a növényi szaporítóanyagok előállítására vonatkozó követelményeket az EU-ba irányuló behozatalra is ki akarja terjeszteni.

A növénygenetikai erőforrások megőrzésének támogatása érdekében a képviselők javasolják, hogy könnyítsék meg a megőrzött fajták forgalmazását. Az elfogadott állásfoglalás szerint a kis mennyiségben termesztett megőrző fajtákhoz való hozzáférést, azok értékesítését és átadását mentesíteni kellene a szabályok alól. A szöveg emellett 30 évre hosszabbítja meg a megőrző fajták bejegyzésének időtartamát.

Erdészeti szaporítóanyag (az elfogadott javaslat itt olvasható magyarul)

A képviselők a tagállamok kötelező kölcsönös együttműködését javasolják annak érdekében, hogy a szélsőséges időjárási események vagy katasztrófák által érintett, határokon átnyúló területek számára biztosítsák az erdészeti szaporítóanyag-ellátást.

Hangsúlyozzák továbbá, hogy az erdészeti szaporítóanyagokat nyomon követhetővé kell tenni a begyűjtéstől a forgalmazásig. Az erdészeti szaporítóanyag-termelőknek kötelességük lenne a nemzeti hatóságokat a kitermelés előtt értesíteni erdészeti szaporítóanyag-betakarítási szándékukról, hogy lehetővé váljon az ellenőrzések megszervezése – írják az elfogadott szövegben a képviselők.

A képviselők azt javasolják, hogy a megfelelő szakértelemmel, infrastruktúrával és erőforrásokkal rendelkező hivatásos piaci szereplők az illetékes hatóság felügyelete mellett adhassanak ki hivatalos címkéket az erdészeti szaporítóanyagok egyes tételeihez. A címkének tartalmaznia kellene egy QR-kódot, amely az erdészeti szaporítóanyag gondozására, tárolására és ültetésére vonatkozó utasításokat tartalmazna – vélik a képviselők.

A két rendelet előadója, Herbert Dorfmann (EPP, IT) elmondta: “A növényi és erdei szaporítóanyagok termelésére és forgalmazására vonatkozó új szabályok növelik a hatékonyságot, csökkentik az adminisztratív terheket, támogatják az innovációt, a biológiai sokféleséget, és szilárd jogszabályokat adnak a gazdáknak és az erdőtulajdonosoknak.”

Következő lépések

Az aktákat a június 6-9-i európai parlamenti választások után az új Európai Parlament fogja nyomon követni.

Háttér:

A növényi szaporítóanyagról szóló törvénytervezet a jelenlegi szabályokat megállapító tíz irányelv helyébe lép. A rendelet egyik fő célja, hogy az EU-ban csökkenő agrobiodiverzitás javuljon a piacon lévő növényi szaporítóanyagok sokféleségének növelésével.

Az EU mezőgazdaságában felhasznált vetőmagok és ültetési anyagok összértéke 2021-ben 13,3 milliárd euró volt. Mintegy 2 millió hektárnyi uniós földterületet használnak minősített vetőmag előállítására. Az uniós vetőmagágazat mintegy 52 000 embert foglalkoztat.

Az erdészeti szaporítóanyagokra vonatkozó rendeletjavaslat célja a biológiai sokféleség növelése és az erdei ökoszisztémák helyreállítása, valamint az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és annak mérséklése. Az EU-ban az erdőállományok 60 %-a egyenletes korú fákból áll, és több mint 80 %-uk három vagy annál kevesebb fafajból áll, ami érzékennyé teszi őket az aszályok, tüzek, kártevők és betegségek okozta károkra.

szerk/ford: Tóth János, forrás: EPHírek 04-24

Előző cikk

Csomagolás fenntarthatósága

Következő cikk

Tűzgyújtási tilalom részleges visszavonása



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések