FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdészeti szaporítóanyagok EU-s konzultációja

A növényi és erdészeti szaporítóanyagokra vonatkozó jogszabályok felülvizsgálata tárgykörben az Európai Bizottság 2021. december 21 – 2022. március 27. között tartó nyilvános konzultációt hirdetett.

A felülvizsgálat célja:

  • a növényekre és a szaporítóanyagokra vonatkozó uniós jogszabályok összehangolása a zöld megállapodás, valamint az annak a részét képező, „a termelőtől a fogyasztóig” elnevezésű, továbbá a biológiai sokféleség, az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás és a digitális és erdészeti stratégia célkitűzéseivel;
  • a műszaki fejlesztések, a fenntartható és az éghajlatváltozás hatásaival szemben reziliens agrár-élelmiszeripari rendszerek és erdők támogatása, valamint a biológiai sokféleség és a növények és erdők genetikai erőforrásainak megőrzése;
  • a kereskedelem akadályainak felszámolása az egységes piacon.
Célközönség

A konzultációval a Bizottság áttekintést kíván kapni a növényfajta-nemesítők és a növényfajtákkal foglalkozók, a növényi, illetve erdészeti szaporítóanyagok termelői, termesztői és szaporítói, az iparszövetségek, a mezőgazdasági termelői szövetségek, a civil társadalmi szervezetek, a nemzeti hatóságok, a hobbikertészek, az egyéb érdekelt felek és a nyilvánosság véleményéről.

Miért indítottuk ezt a konzultációt?

E nyilvános konzultációs kérdőív célja, hogy összegyűjtse a különböző érdekelt felek és a polgárok véleményét a vetőmagokra és egyéb növényi szaporítóanyagokra vonatkozó uniós forgalmazási jogszabályok felülvizsgálatáról. A felülvizsgálat célja olyan koherens szabályozási keret létrehozása, amely valamennyi felhasználó számára biztosítja a növényi szaporítóanyagok széles választékát, hozzájárul egy fenntarthatóbb agrár-élelmiszeripari termelési rendszerhez és az ellenállóképes erdők fenntartásához, előmozdítja a növényi és erdészeti genetikai erőforrások megőrzését és fenntartható használatát, valamint támogatja az éghajlatváltozás hatásainak mérséklését és az ahhoz való alkalmazkodást.

A jogi aktus típusa: irányelvre irányuló javaslat
Konzultációs időszak: 2021. december 21. – 2022. március 27.

A téma weboldalán közzétett hatásvizsgálati tanulmány csak angolul érhető el.
A tanulmányt a FATÁJ szerkesztőség szoftverrel magyarította – ez a változat itt olvasható. FIGYELEM! Ez NEM a hivatalos fordítás.

A konzultációs kérdőív kitöltése

Ha részt kíván venni a nyilvános konzultációban, kérjük, töltse ki az online konzultációs kérdőívet. Ha nincs módja használni az online kérdőívet, akkor lépjen velünk kapcsolatba ezen az e-mail-címen.

A kérdőívek az EU egyes hivatalos nyelvein vagy az összes uniós hivatalos nyelven elérhetők. Ön az EU bármelyik hivatalos nyelvén beküldheti válaszait.

A nyilvános konzultációkban részt vevő szervezetek és vállalatokat felkérjük, hogy az átláthatóság biztosítása érdekében regisztrálják magukat az átláthatósági nyilvántartásban.

A konzultációs kérdőív előnézete itt elérhető.

Tovább a konzultációhoz.

A cikkünk szerkesztéséig 28 válasz érkezett a fenti megoszlás szerint.

szerk: Tóth János, forrás: EU

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Educatio Oktatási Szakkiállítás

Következő cikk

Új kilátót épít a TAEG Zrt.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések