FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőirtó országok toplistája

Az erdők életbevágóan fontos természeti erőforrások, amelyek gyakran a gazdasági fejlődés célkeresztjébe kerülnek. A terjeszkedő települések, a mezőgazdaság és az ipar növekedése azt eredményezte, hogy 2001 óta a világ közel 1 millió négyzetkilométert veszített erdőiből a Világbank adatai szerint.

Az országokat az erdőterületük csökkenése alapján rangsoroltuk 2001 és 2021 között, négyzetkilométerben mérve. A válogatásból következik, hogy túlnyomórészt a legnagyobb erdőkkel rendelkező országok szerepelnek a listán.

Brazília több mint félmillió négyzetkilométer erdőt veszített az elmúlt két évtizedben. A marhahús- és szójatermelés mezőgazdasági terjeszkedése, valamint a bányászat és az infrastruktúra növekedése az elsődleges okozója e nagyarányú erdőirtásnak. Ez időszakos tüzeket is okozott az Amazonas esőerdőjében. Brazília egymagában annyi erdőterületet veszített, mint az utána következő négy ország együtt.

A kutatások szerint a fejlődő országokban általában magasabb az erdőirtás aránya, mint a fejlett gazdasággal rendelkező államokban. A korábbi gyarmatokon több erdőpusztulást tapasztaltak, mint ott, ahol nem szenvedtek gyarmati sorban.

Ázsiában Indonézia a virágzó pálmaolaj-ipar a legfontosabb hajtóereje az erdőirtásnak, bár most erőfeszítéseket tesznek ennek a folyamatnak a megállítására. Kambodzsában viszont gyors tarvágások folynak a növekedő gumiültetvények és a faipar számára.

Mianmar régóta küzd az illegális fakitermeléssel, de az országban folyó polgárháború miatt egyszerűen kilátástalan az erdők védelme.

forrás: Piac és Profit

Előző cikk

Ácsipari Szakmai Nap

Következő cikk

Erdei utakon Reviczky Gáborral - 224., 2024/14.



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések