FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Szakma kiváló tanulója címért versengtek

Fotók: Muzslay Péter

Erdőművelő-fakitermelő tanulóknak szerveztek országos versenyt csütörtökön Somogyzsitfán. A szakma kiváló tanulója címért versenyző végzős középiskolásoknak fadöntésben, rönkvonszolásban és fadarabolásban is helyt kellett állniuk. A többnapos eseményen három somogyi és nyolc alföldi fiatal vett részt.

Megérte a diákoknak készülniük a somogyzsitfai versenyre. Amellett, hogy rengeteg tapasztalatot szereztek és értékes nyereményekkel gazdagodtak, akár a tanév végét is jelenthette számukra a jó eredmény. Az a versenyző, akinek az összteljesítménye elérte a 71 százalékot, mentesül az év végi szakmai vizsga alól és automatikusan jeles eredményt kap. Ehhez azonban öt feladatot kellett a legjobban teljesíteni.

Tóth Krisztina, a Déli Agrárszakképzési Centrum Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium igazgatója lapunknak elmondta, a döntőt egy interaktív forduló előzte meg még január végén Gödöllőn. Somogyzsitfán az első versenyszámban egy portfóliót kellett bemutatniuk a versenyzőknek. A növénygyűjtemény húsz fajt tartalmazott, ebből választott ki ötöt a bizottság, és a diákoknak szóban kellett elemezniük az adott növényfajt. Ezután következtek a gyakorlati feladatok, ahol már különféle eszközökre is szükségük volt. 

A fadöntésnél azt figyelték, hogy minél pontosabban, megfelelő irányba és technikával borítsák ki a fát a versenyzők. A kidöntött fát azután egy munkagép segítségével egy kijelölt pályán kellett kivonszolni az erdőből. 

Az útvonalon kapukat alakítottak ki, ezek alatt kellett elhaladni úgy, hogy a rönk és a különféle akadályok ne essenek le. – A pálya végén tolatási feladat is volt, ahol szintén muszáj volt figyelni a kihelyezett akadályokra. Ennél a feladatánál nem csak a pontosság, hanem az idő is számított – mondta az intézmény igazgatója. 

A versenyző középiskolásoknak száz fiatal fa közül kellett kiválasztaniuk azokat, amelyeket célszerű kivágni azért, hogy az erdő egészséges maradjon és szépen fejlődhessen tovább. A versenyzőknek azt is meg kellett mutatniuk, hogyan lehet gyorsan és szakszerűen megszerelni a motorfűrészt, s be kellett mutatniuk a lánckímélő, illetve a kombinált fadarabolást. 

Tíz pontozóbíró értékelte a fiatalok teljesítményét, akik fadöntésben és motorfűrészes fadarabolásban is bizonyították felkészültségüket. A pontos helyezést április 26-án a Szakma Sztár Verseny budapesti találkozóján hozzák nyilvánosságra, ezért egyelőre csak annyit tudunk, hogy öten teljes mentességet kapnak majd a vizsgák alól.

Muszáj népszerűsíteni a szakmát 

Tóth Krisztina arról is beszélt lapunknak, szükség van az ilyen versenyekre, mert az erdőművelő-fakitermelő szakmát – melyet az országban két helyen, Somogyzsitfán és Ásotthalmon lehet tanulni – fontos népszerűsíteni. – Célunk, hogy minél több tanulót tudjunk ebbe a szakmába csábítani, mert az erdőgazdaságoknak szüksége van azokra a jó szakemberekre, akik vállalják a nehéz fizikai munkát – tette hozzá a somogyzsitfai iskola igazgatója.

A Déli ASzC Széchenyi Zsigmond Mezőgazdasági Technikum, Szakképző Iskola és Kollégium köszönetét szeretné kifejezni támogatóinak, hiszen mind szakmai, mind anyagi támogatásuk a verseny színvonalát emelte.

Iskolánk igazgatója, dolgozói, tanulói nevében szeretném megköszönni a versenybizottság, a pontozóbírók, segítők munkáját, akik ezen a három napon is kimagasló munkát végeztek, akik jelesre vizsgáztak szervezésből, felkészítésből, tiszteletből, empátiából. Köszönet a versenyzőknek és felkészítőiknek.

Köszönet a támogatásért: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara, Déli Agrárszakképzési Centrum, SEFAG Zrt., Andreas Stihl Kft., Husqvarna Magyarország Kft., JG-MAX Bt., Erdészeti Ágazati Tudásközpont Nonprofit Kft., Domonkos Nyomda, Herman Ottó Intézet Nonprofit Kft., Északerdő Zrt., Bakonyerdő Zrt., Gemenc Zrt., Vérteserdő Zrt., Mecsekerdő Zrt., Somogy Vármegyei Önkormányzat.

forrás: SONLINE / MarcaliPortál / MarcaliPortál

Előző cikk

Virágba borul az erdő rajzpályázat

Következő cikk

Ácsipari Szakmai Nap



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések