FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Fából készült szélturbina torony

A Björkön lévő torony meggyőzte az embereket, hogy higgyenek az elképzeléseinkben. Az a tény, hogy valamit még nem csináltak meg, nem jelenti azt, hogy nem lehet megcsinálni. A Björkö 2020 torony prototípusa hatalmas mérföldkő volt – nemcsak számunkra, hanem az elképzelésünk általános elfogadottsága szempontjából is. A fában elképesztő lehetőségek rejlenek.

A svédországi Modvion faipari vállalat 125 millió svéd koronát (kb. 4,5 milliárd forint) gyűjtött össze, hogy fából készült szélturbina-tornyait piacra dobja. A befektetők között ebben a körben a szélturbinagyártó Vestas, az Almi Invest Greentech, az Európai Bizottság EIC Alapja, a Course Corrected VC és a Symbia VC is szerepel.

A Modvion közleménye szerint ezt a tőkét egy túljegyzett átváltható kötvénykibocsátás révén szerezték. A jelenlegi részvényesek, köztük a Vestas Ventures, a Vestas vállalati kockázati tőkeága, valamint az Európai Bizottság EIC Alapja is nagymértékben támogatta a kezdeményezést.

pillantás a fából készült szélerőmű tornyának belsejébe

Hozzájuk csatlakozott egy új befektetőkből álló konzorcium, köztük olyan svéd éghajlat-politikai befektetők, mint az Almi Invest Greentech és a Course Corrected VC, valamint a Symbia VC, egy osztrák vállalati kockázati tőkealap, amely a faipari értéklánc mentén történő innovációra összpontosít. A befektetők között van egy Falkenbergből származó csoport is, amely svéd ipari kezdeményezéseket kíván támogatni.

“Az éghajlatváltozás elleni küzdelem érdekében több megújuló energiára és a fenntartható, fából készült szerkezetek fokozott használatára van szükség. Ez a részvénykibocsátás lehetővé teszi számunkra, hogy megtegyük a következő lépést technológiánk piacra vitelében, és segítsük a szélenergia-ipart a fenntartható és költséghatékony tornyok építésében” – mondta Otto Lundman, a Modvion vezérigazgatója.

“A Modvion jelentős potenciállal rendelkezik a szélenergia-ipar fenntarthatóságának növelésében. A moduláris toronytechnológia számos kihívást is megold, amikor magasabb turbinák építéséről van szó, ami fontos eleme a legnagyobb energia termelésének” – mondta Todd O’Neill, a Vestas Ventures vezérigazgatója.

“Örömmel fektetünk be egy olyan innovatív svéd vállalatba, amely a globális piacot is eléri egyedülálló megoldásával, amely jelentős éghajlati előnyökkel jár” – mondta Jörgen Bodin, az Almi Invest Greentech befektetési menedzsere. “Lenyűgözött a csapat, és alig várom, hogy részese lehessek további útjuknak.”

A Modvion technológiája magasabb tornyokat és nagyobb villamosenergia-termelést tesz lehetővé. A szélturbinák mérete az elkövetkező években várhatóan megduplázódik, a globális 3,4 megawattos átlagról 2030-ra 6,6 megawattra nő. Európa jelentős piacai már most is jóval előrébb járnak, és a nagyobb szélturbinákhoz magasabb tornyokra van szükség, ahol a Modvion megoldása versenyképes.

szerk/ford: Tóth János, forrás: Modvion

Kapcsolódó:

A FATÁJ-ban 10 évvel ezelőtt is írtunk már fából készült szélerőmű toronyról:

Szélerőmű torony fából (2012-08-03)
A Hannoveri Egyetem területén elkezdték a fa szélerőmű-torony prototípusát építeni. 100 m magas lesz, 400 m3 fából. Jobb a fa, mint az acél erre a célra a gyártó szerint. … A fatoronynak már akkor számos előnye szóba került. … A 100 m-nél magasabb acéltorony alig építhető gazdaságosan, a statika és a logisztika miatt. Az acéltornyok elemeit csövekként viszik a helyszínre. A 110 m magas acéltorony tődarabjának 4,2 m az átmérője és ennél több nem fér el a hidak alatt. A megújuló fából készített torony ugyanakkor “lapraszerelten” szabványos konténerekben és szokásos kamionokkal a helyszínre szállítható, majd ott összeszerelhető. …. Fából elvileg akár 200 m magas tornyot is lehetne építeni. Azonban ez egyelőre elmélet, hiszen a legmagasabb daru is csak 165 m-ig ér fel, a turbinát pedig a torony tetejébe fel kell tudni daruzni. E nagy magasságban a fatorony jobban állja a dinamikus terhelést, mint az acél. …

1 megjegyzés

Hozzászólások lezárva.

Előző cikk

Fa Forradalom - ciklusokra hangolva

Következő cikk

FATUDAKOZÓ – céghírek, ajánlatok



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések