FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Szélturbinalapát tervezése fából

A Stora Enso és a Voodin Blade Technology GmbH partnerségi megállapodást írt alá a fából készült fenntartható szélturbinalapátok fejlesztésére. A megállapodás értelmében a két vállalat elkötelezett a szélturbinalapátok fenntartható alternatíváinak fejlesztése, valamint egy versenyképes és megbízható ellátási lánc létrehozása mellett. Jelenleg egy 0,5 MW-os turbina számára gyártanak és telepítenek egy 20 méteres lapátot, és tervezik egy 80 méteres lapát gyártását is.

A Voodin Blades egy németországi székhelyű start-up vállalat, amely fenntartható rotorlapátokat fejleszt szélturbinákhoz. A Stora Enso az építési célú tömör-faszerkezetek, köztük a szélerőművek építésére alkalmas építőanyag, az LVL (laminált furnérfűrészáru) vezető globális szállítója. A partnerség támogatja a Stora Enso stratégiai kínálatát, amely innovatív megoldásokat kínál a kevésbé környezetbarát anyagok fából készült, megújuló anyagokkal való helyettesítésére.

“A jelenlegi energiaválság és az ambiciózus dekarbonizációs célok miatt a szélenergia iránt soha nem volt még nagyobb kereslet. A Voodin Blades-szel való partnerség révén tovább gyorsítjuk azon képességünket, hogy fenntartható és versenyképes ellátási láncot alakítsunk ki a szélturbinalapátok növekvő piacán” – mondta Lars Völkel, a Stora Enso fatermék divíziójának ügyvezető alelnöke.

A szélerőművek lapátjait jellemzően üvegszálból és szénszálból, energiaigényes, nem megújuló, petrolkémiai anyagokból készült műanyagból állítják elő, amelyek nem könnyen újrahasznosíthatók. Napjainkban elöregedő lapátok tízezrei kerülnek a hulladéklerakókba. A Stora Enso és a Voodin Blades a fenntartható fából készült lapátok kifejlesztésével könnyebbé teheti a lapátokat, és csökkentheti a fosszilis tüzelőanyagok kitermelésétől való általános függőséget.

“A szélenergia-iparnak, mint a szén-dioxid-semlegesség egyik fő mozgatórugójának 100%-ban fenntarthatóvá és környezetbaráttá kell válnia. A 20 méteres lapátok telepítésével megnyitjuk az utat egy fenntarthatóbb jövő felé. Idővel megkezdjük a jövőbeni több megawattos turbinákhoz szükséges lapátok fejlesztését és gyártását” – mondta Joachim Knapp, a Voodin Blades gépészmérnöke és automatizálási szakértője.

A Stora Enso 100%-ban fenntartható faanyagot biztosít az új lapátokhoz. Az első 20 méteres lapátot a Stora Enso LVL-jének felhasználásával fejlesztik ki, amely egy olyan tömegfűrészáru, amely nagy teherbírású, és könnyen elbírja a nagyméretű forgó lapátokat. Az acéllal és a betonnal ellentétben az LVL viszonylag könnyű, így nehézgépek nélkül is szállítható a helyszínen. A LVL továbbá megújuló anyag, minimális szénlábnyomot hagy maga után. A 20 méteres lapátot 2022 végéig egy 0,5 megawattos turbinára szerelik fel a németországi Warburg közelében.

A Voodin Blades-szel való együttműködés mellett a Stora Enso nemrég jelentette be a Modvion faipari technológiai vállalattal való partnerségét, hogy a fát a szélturbinák tornyaihoz választott anyaggá tegyék. 

szerk/ford. Tóth János, forrás: Stora Enso 11-15

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Új fűrészüzemi beruházás

Következő cikk

Wood Smart előadás-sorozat



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések