FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Természetközeli erdőgazdálkodás

Az erdőtelepítéssel, illetve a fiatal fák gondozásával kapcsolatos konferenciát szervezett Udvarhelyszéken a Zetelaka Erdőrendészeti Hivatal, illetve a Pro Silva Hungaria. A terepgyakorlataik során bemutatták, hogy miként szaporodhatnak természetes módon a fák megfelelő szakmai beavatkozással.

Számos romániai megyéből (Brassó, Szeben, Hargita, Maros, Kovászna, Vâlcea stb.), illetve Magyarországról is érkeztek erdészeti szakemberek a Zetelaka Edészeti Hivatal (ZEH) és a Pro Silva Hungaria által szervezett konferenciára, amelyen elsősorban az erdőtelepítésről, illetve a fiatal fák gondozásáról volt szó – fejtette ki lapunknak András Róbert, a ZEH igazgatója.

Minél természetközelibben

Az erdővel lehet és érdemes minél természetközelibb módon gazdálkodni – osztotta meg a Székelyhonnal Keresztes György, a Pro Silva Európa tagegyesületeként működő Pro Silva Hungaria elnöke. Elvei szerint nem szabad tarvágásokban gondolkodni, inkább csak néhány fát kell kivágni évente, hogy biztosítsák az erdő természetes megújulását.

Keresztes György

„Ugyanannyi fát termelhetünk ki ezzel a megoldással, mint egy gyors tarvágással, csak mi ezt száz év alatt tesszük” – magyarázta. Módszerükkel sohasem szűnik meg az erdő teljességében, mindössze kis léket vágnak benne. Ez nemcsak gazdaságos, de környezetbarát megoldás is, hiszen a lehulló magvaknak köszönhetően a lékeknél megújul az erdő, és a talajt sem hagyják kiszolgáltatva a természet viszontagságainak. Változatosabb lesz ugyanakkor az erdő szerkezete: különböző méretű és fajtájú fák lesznek benne. Ez az élőhely biztosítása, illetve az erdő ellenállóképessége szempontjából is fontos.

Keresztes elmondása szerint Európa-szerte már bizonyították, hogy gyakran több fafajta jelenik meg az ilyen módon gondozott erdőkben, mint például a rezervátumokban. A fák kis mennyiségű, ám folyamatos kivágásával gyakorlatilag a természetes folyamatot gyorsítják fel.

Terepen vitázva

A magyar agrárminisztérium által támogatott esemény részeként szakmai terepgyakorlatok is voltak, lapunk egy sikaszói helyszínre kísérte el a részvevőket. A fiatal, mindössze huszonöt éves fenyőfák között sétálva András Róberttől megtudtuk, hogy ott gyakorlatilag sohasem volt teljesen fedetlenül hagyva a talaj, vagyis mindig volt erdő.

Fontos ugyanis, hogy a fák folyamatosan takarják a talajt egy bizonyos százalékban, hiszen így nem szárad ki a föld, és nem romlik annak a minősége. A lényege, hogy némileg megritkítják a fákat, így a földre hulló magvak kapnak annyi napfényt, hogy kikeljenek és fejlődésnek induljanak.
Amikor ezek a facsemeték már 25–30 centiméteresek, akkor újabb kifejlett fákat vágnak ki, aminek köszönhetően újabb magvak kelhetnek ki. Így lépcsőzetesen újul meg az erdő – részletezte a Keresztes György által is említett megoldást az igazgató. Fontos, hogy mindig csak kifejlett fákat vágjanak ki, és azokat sem nagy mennyiségben. Ennek köszönhetően mindig biztosítva lesz egy bizonyos mennyiségű fa, illetve a talaj minősége sem romlik.

A helyszínen egyébként Nicolescu Valeriu-Norocel, a brassói erdészeti egyetem professzora tartott előadást a fiatal erdőállomány gondozásáról, vele folytatott szakmai vitát egyebek mellett Keresztes György, illetve Cristian Mihai Enescu, a bukaresti agronómiai és állatorvosi egyetem erdészeti szakának oktatója. Természetesen a jelenlévő erdészek is feltehették kérdéseiket. András Róbert közölte, nagyon hasznosnak bizonyult a szakmai vita, hiszen az egymástól kapott ötletek egy részét a mindennapi munkájuk során is felhasználhatják.

Forrás: Székelyhon.ro

Előző cikk

Erdőtűz volt Csönge mellett

Következő cikk

Újabb csoport kér EUDR halasztást




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Elnököt választ a NAK

Egyetlen javaslat érkezett a küldöttek elé az Agrárkamara új elnöki pozíciójára, a kormányból érkezhet az új vezető. Az…
Exit mobile version