FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Határon átnyúló erdőtűzoltás

A spanyol és portugál mentőcsapatok egy uniós projekt keretein belül közös védekezésre készülnek fel az egyre gyakoribbá váló erdőtüzekkel szemben. A Smart Regions adásában az ARIEM+ programot mutatjuk be.

Egyre gyakoribbá és intenzívebbé váltak a természeti katasztrófák az Európai Unió területén a klímaváltozás miatt. Az elmúlt öt évben Spanyolországban és Portugáliában az erdőtüzek közel egymillió hektáron pusztítottak. Ezek az országok most összefognak az ilyen katasztrófák leküzdése érdekében.

2022-ben például egy nagy erejű és kiszámíthatatlan erdőtűz pusztított ezen a határokon átnyúló spanyol területen.

“Rossz emlékeket idéz fel, mert nehéz időket éltünk át itt. Az egész falu próbálta leküzdeni ezt a tüzet. Manapság a tűz katasztrófa. Sokkal gyorsabban terjed. Most már a salamancai erőforrás nem elég, külföldről kell támogatást szereznünk,” mesélte egy spanyol tűzoltó, Modesto García Gomara.

Erre találták ki az ARIEM+ európai uniós projektet, amelyet egy galíciai vészhelyzeti központból irányítanak. Ez a spanyol régió Kasztília és Leónnal és Észak-Portugáliával együtt vészhelyzeti tervet hozott létre a súlyos katasztrófák – árvizek, heves viharok, erdőtüzek – megelőzésére és az azokra való reagálásra. A projekt célja, hogy 600 000 ember javát szolgálja.

“A projekt része a koordináció, a tervezés, a kockázatok elemzése, a lakosság tájékoztatása, a lakosság és az operatív szolgálatok képzése és gyakorlatok végrehajtása, valamint a kockázatok kezeléséhez szükséges erőforrások meghatározása,” magyarázta a galíciai katasztrófavédelem vezetője, Marcos Araujo.

Hogyan járult hozzá az ARIEM+ a határokon átnyúló vészhelyzeti együttműködéshez?

A klímaváltozással a természeti kockázatok, például az árvizek és az erdőtüzek egyre gyakoribbá válnak, és összehangolt válaszlépéseket igényelnek az egész Európai Unióban. Az együttműködési projekt spanyol és portugál csapatok számára biztosította a következőket:

A katasztrófavédelmi egységek újra átélik a 2022-ben történt erdőtüzet. Ezúttal azonban ez a közös koordinációt tesztelő tűzgyakorlat. A hatékony kommunikáció kulcsfontosságú.

A külföldről érkező csapatoknak az együttműködési protokollt követve gyorsan be kell illeszkedniük a helyi egységekbe.

Az úgynevezett “egységes műveletirányítási struktúra” koordinálja a helyzetet, a műveletet pedig az a régió vezeti, ahol a katasztrófa van.

“A gyakorlatok azért fontosak, hogy gyakoroljuk a munkafolyamatokat. Ellenőrizzük, hogy mely szempontokat lehet javítani. Azok az egységek, amelyek a gyakorlaton kívülről csatlakoznak hozzánk, megismerhetik a munkafolyamatainkat, és azt, hogy hogyan fogjuk azokat egy valós esetben alkalmazni,” mondta Francisco Bolaños, Kasztília és León erdőtüzekért felelős tűzoltóparancsnoka.

Az ARIEM+ költségvetése 4 millió euró (4 193 521 EUR). Ennek 75%-át az EU Szakpolitikai Kohéziós Alapja finanszírozta, 25%-át pedig Galícia, Kasztília és León és Észak-Portugália régiói.

Az összehangolt kommunikáció, a képzés és az új technológiai berendezések lehetővé teszik Spanyolország és Portugália számára, hogy vészhelyzet esetén egyesítsék erőiket.

forrás: EuroNews 07-08

Előző cikk

Szaporodó erdőtüzek

Következő cikk

Erdősítene a Hatvanezer Fa Egyesület




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Németh Imre [89]

Életének 89. évében, június 14-én elhunyt Németh Imre, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Decrett József-emlékéremmel kitüntetett…
Exit mobile version