FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Szaporodó erdőtüzek

Görögországban júniusban a rendkívül magas hőmérséklet miatt több mint kétszer annyi erdőtűz volt, mint 2023 azonos hónapjában – közölte hétfőn a görög kormányszóvivő. Júniusban „1281 tűzeset történt, azaz több mint kétszer annyi, mint a múlt évben, amikor 533 volt” – közölte sajtótájékoztatóján Pavlosz Marinákisz.

„Ez a június hónap a valaha mért legmelegebb, és a júliusi előrejelzések világszinten hasonlók” – tette hozzá a szóvivő.

Júniusban összesen 9800 hektárnyi terület égett le, ami ötször több, mint a 2010 óta jegyzett átlag

– közölte az athéni Nemzeti Megfigyelőközpont, amelyet a Kathimerini görög napilap idézett.

A hónap elején Kiriákosz Micotákisz miniszterelnök figyelmeztetett, hogy az ország „belépett az erdőtüzek évadjának közepébe”.

A turisták által kedvelt Görögországot nyaranta fullasztó hőség és pusztító erdőtüzek sújtják. Idén azonban még súlyosabb lehet a helyzet: a tél a valaha tapasztalt legenyhébb volt, a kánikula a leghamarább köszöntött be, helyenként a 44 Celsius-fokos hőmérsékletet is meghaladva június első két hetében.

Az erős széllökések és a szárazság kiváltotta erdőtüzek az elmúlt hetekben Athén térségében, a Peloponnészoszi-félszigeten és Hiósz szigetén pusztítottak. Egy 45 éves férfi szívroham következtében elhunyt, amikor menekülni próbált a lángok elől a fővárostól északra.

A polgári védelmi minisztérium előrejelzése szerint erdőtüzek várhatók kedden a főváros körül, Attikán, a hőmérséklet higanyszála Görögország-szerte várhatóan meghaladja a 40 Celsius-fokot.

Tavaly a nyári hőhullámokhoz szokott Görögországban példa nélküli hosszú, kéthetes kánikula és korábban nem látott erdőtüzek tomboltak.

Tudósok szerint az éghajlatváltozás gyakoribbá teheti a szélsőséges meteorológiai jelenségeket, mint amilyen a hőhullám is.

forrás: hvg 07-08

Előző cikk

Kincsekre bukkanhatunk az erdőkben és a mezőkön

Következő cikk

Határon átnyúló erdőtűzoltás




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Németh Imre [89]

Életének 89. évében, június 14-én elhunyt Németh Imre, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Decrett József-emlékéremmel kitüntetett…
Exit mobile version