FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Pusztító erdőtüzek Kaliforniában

Fotók: Josh Edelson / AFP

Észak-Kaliforniában több tízezer embert evakuáltak, mivel a hőhullám közepette egyre nagyobb erdőtüzek tombolnak az államban. A Kaliforniai Erdészeti és Tűzvédelmi Minisztériumra (CalFire) hivatkozó jelentések szerint mintegy 28 ezer embert szólítottak fel otthonaik elhagyására az államban, miután a héten a Thompson tűz számos házat porig égetett – írja a BBC.

A veszélyesen forró, száraz és szeles időjárás várhatóan folytatódik Kaliforniában, előrejelzések  szerint a hőmérséklet a jövő hét elején egyes területeken elérheti a 47 Celsius-fokot is.

Oroville városa lemondta a július 4-i tűzijáték-ünnepséget, és a tisztviselők figyelmeztették a lakosokat, hogy ne használjanak tűzijátékot.

Az utolsó dolog, amire szükségünk van, hogy valaki, aki tűzijátékot vásárolt, valami hülyeséget csináljon. Ne legyen idióta, ne okozzon tüzet és ne okozzon még több problémát nekünk

– mondta Kory Honea Butte megye seriffje. Hozzátette, hogy az elmúlt néhány hétben négy tűzvész volt a környéken, és figyelmeztetett, hogy a veszély még messze nem múlt el.

Fotó: Josh Edelson / AFP

Kaliforniában nemrég kezdődött a tűzszezon, és általában októberig tart. Az államban a tüzek mérete és intenzitása az elmúlt években megnőtt. Észak- és Közép-Kaliforniában 1996 és 2021 között ötszörösére nőtt a nyáron leégett területek száma az azt megelőző 24 éves időszakhoz képest, amit a kutatók az ember okozta éghajlatváltozásnak tulajdonítottak.

A CalFire szerint június utolsó hete óta mintegy kéttucatnyi, 10 hektárnál nagyobb területet felégető tűz tombolt az államban. A legnagyobb, közel 14 ezer hektáros tűz Fresno megyében volt.

A Thompson tűz kedden kezdődött Oroville-ben, az állam fővárosától, Sacramentótól mintegy 70 mérföldre északra. A város mintegy 20 mérföldre van Paradise-tól, amelyet 2018-ban a 85 halálos áldozatot követelő Camp Fire pusztított el. A tüzek az azt követő években ismét sújtották a régiót.

Fotó: Josh Edelson / AFP

Shawn Webber, az oroville-i városi tanács tagja szerdán egy videót tett közzé a Facebookon, amelyen a környék egyik útjának mindkét oldalán elszenesedett és füstölgő hegyoldalakat látni. A videóhoz azt írta, hogy hogy a tűzoltók kiváló munkát végeztek, és megvédték őket egy még nagyobb pusztítástól.

forrás: index 07-04

Előző cikk

Gyászhír - Németh Imre [89]

Következő cikk

Ismeretlen eredetű tűzifa lefoglalása




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version