FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Otthonfelújítási Program kihirdetve

A hivatalos pályázati portál legutóbbi közleménye szerint a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv keretében megjelent „Otthonfelújítási Program Lakossági energiahatékonysági beruházások megvalósításához” című (RRF-REP-10.13.1-24 azonosító jelű) felhívás és mellékletei.

A Hitelprogram célja a magánberuházások ösztönzése és a magyarországi lakóépületek energiahatékonysági ágazatában a háztartások finanszírozáshoz való hozzáférésének javítása, továbbá a lakossági szektor energiafelhasználásának csökkentése egyműveletben kombinált kölcsönnel és vissza nem térítendő támogatással.

Az egyműveletben kombinált kölcsön és vissza nem térítendő támogatás nyújtásának alap jogosultsági feltétele, hogy a Projekt megvalósítását megelőző fejlesztés előtti (kiinduló) állapothoz képest épületenként legalább 30%-os mértékű primerenergia-fogyasztás csökkenést szükséges elérni az Otthonfelújítási Program keretében finanszírozott energetikai korszerűsítés eredményeként, melyet hiteles energetikai tanúsítvánnyal szükséges alátámasztani.

A Projekt megvalósítását (fizikailag és pénzügyileg történő befejezését) a kölcsönszerződés megkötést követő 24 hónapon belül be kell fejezni, amely határidő indokolt esetben egy alkalommal további maximum 6 hónappal meghosszabbítható.

A kölcsönkérelem benyújtásához szükséges Költségvetés és nyilatkozatok c. dokumentum 2024. 06. 18-ától lesz elérhető.
A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 108 240 000 000 forint.

A kérelmeket benyújtani 2024.július 1-től kezdődően 2025. december 31-ig, illetve a forrás kimerüléséig lehetséges az MFB Zrt.-vel szerződéses kapcsolatban álló, megfelelő jogosítvánnyal rendelkező Közvetítőhöz (Lakossági MFB Pont Plusz). A Közvetítők listáját az MFB Zrt. a honlapján (https://www.mfb.hu) teszi közzé.

A Finanszírozási Összeg (Kölcsönrész és a Vissza Nem Térítendő Támogatás együttesen): minimum 2,5 millió forint – maximum 6 millió forint.

Az Otthonfelújítási Program fókuszában az 1990. december 31-e előtt épült, életvitelszerűen lakott, egy- és többlakásos családi házak állnak. A támogatás Vissza Nem Térítendő Támogatás és éven túli lejáratú kamatmentes beruházási Kölcsön kombinációja.

A projektekben a kiinduló állapothoz képest épületenként legalább 30%-os mértékű primerenergia-fogyasztás csökkenést szükséges elérni a jelen Program keretében finanszírozott energetikai korszerűsítés eredményeként, melyet Hiteles Energetikai Tanúsítvánnyal szükséges alátámasztani.
A beruházás eredményeként legfeljebb 20 ezer lakás energetikai korszerűsítése valósulhat meg.

Az elszámolható költségek körét és a beadandó dokumentumokat a jelen Felhívás és a Lakossági Eljárás Rend tartalmazza, az elszámolás módját ezekkel összhangban a Pénzügyi Elszámolhatósági Útmutató a Helyreállítási és Ellenállóképességi Terv keretében támogatott Projektek pénzügyi lebonyolításához – pénzügyi eszközök című dokumentum tartalmazza.

Az elszámolható anyagköltségek és munkadíjak nem haladhatják meg az alábbi bruttó fajlagos költségeket (részlet):

13.5.1.Nyílászárók cseréjére vonatkozóan

  • új korszerű fa szerkezetű nyílászárók beépítése festett felülettel a szükséges külső és belső oldali párkányokkal, valamint belső oldali kávajavítási munkákkal és minden szükséges segédanyaggal együtt, valamint meglévő nyílászárók bontása törmelék elszállításával együtt: bruttó 222 104 Ft/m2 anyagár és bruttó 71 161 Ft/m2 munkadíj
  • új korszerű fa szerkezetű tetősík nyílászárók beépítése festett felülettel, a belső oldali javítási munkákkal minden szükséges segédanyaggal együtt, valamint meglévő nyílászárók bontása törmelék elszállításával együtt: bruttó 201 652 Ft/m2 anyagár és bruttó 88 819 Ft/m2 munkadíj.

A Hitelprogram keretében elszámolható költségekre az alábbi feltételek vonatkoznak:

  • a beépítésre kerülő építési kulcstermékeknek, építési termék esetén rendelkezniük kell az ÉMI NKft. által kiadott egyszerűsített környezeti minősítéssel, a környezeti pontszám minimum értéke el kell, hogy érje a 8-at (ez a feltétel nem vonatkozik a kulcstermékeken kívüli egyéb, de a 30%-os primerenergia-megtakarítás eléréshez közvetlenül szükséges segédtermékekre és anyagokra), valamint hő- és melegvíztermelő berendezések esetén megfelelőségi nyilatkozattal,
  • a hőszigetelés, nyílászárócsere, fűtéskorszerűsítés, használati melegvíz rendszerek korszerűsítése és tanúsítás, illetve a tanácsadás során felhasznált minden termék és szolgáltatás fajlagos ára nem haladhatja meg az e felhívás szerinti maximum árakat.

forrás: palyazat.gov.hu

Előző cikk

Természet helyreállítási jogszabály - elfogadva

Következő cikk

EU Versenyképességi Tanácsa




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version