FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Erdőtüzek Albániában

Erdőtüzek pusztítanak Albániában, de az ország külföldi segítségre szorul, mert sem a tűzoltóautók, sem a légi eszközök nincsenek jó állapotban.

A lángok Albánia déli részén, Gjirokastra körzetében tombolnak. A katasztrófavédelmi szolgálatok folyamatosan kiemelt készültségben vannak, a gyors reagáláshoz azonban nincsenek meg a szükséges források az állami költségvetésben.

Az elmúlt két évben a balkáni ország rendszeresen más államoktól kapott segítséget az Európai Unió polgári védelmi mechanizmusán keresztül. Ez most is így van.

“Az EU két tűzoltó repülőgépet bocsátott a rendelkezésünkre, amelyek segítségével a levegőből tudunk oltani” – közölte Taulant Balla albán belügyminiszter. Az albán számvevőszék ellenőrzése megállapította, hogy az ország tűzoltóautói öregek és rossz műszaki állapotban vannak. A védelmi minisztérium mindössze négy olyan helikopterrel rendelkezik, amelyek vészhelyzetekben elvileg használhatóak lennének, azonban ezekből is csak egyetlen egy van bevethető állapotban, a többi három elbukott a biztonsági teszten.

A tűzoltók egyre innovatívabb módszerekkel próbálnak helytállni.

“Nincsenek olyan drónjaink, amelyekkel kifejezetten tüzet lehetne oltani, a rendőrségi drónokkal viszont fel tudjuk deríteni a levegőből a tűzgócokat, így képesek vagyunk hatékony tervet kidolgozni a lángok megfékezésére” – mondta Arben Cara, az albán tűzoltóság igazgatója.

Albániában a hőség és a környezeti adottságok miatt nyáron sok a tűzeset. A balkáni országban évente átlagosan 10 ezer hektárnyi területet emésztenek fel a lángok.

Magyarországon hőségriasztás van érvényben

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat szerda éjfélig öt, csütörtök éjfélig pedig három vármegyére a hőség miatt. Néhol zivatarok is lehetnek ebben a két napban.

Szerda éjfélig Bács-Kiskun, Békés, Csongrád-Csanád, Hajdú-Bihar és Pest vármegye, csütörtök éjfélig pedig Bács-Kiskun, Békés és Csongrád-Csanád vármegye területére adtak ki a hőség miatt piros fokozatú figyelmeztetést. Az érintett vármegyékben a napi középhőmérséklet 29 Celsius-fok felett alakulhat.

Emellett szerda éjfélig Baranya, Fejér, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegye, csütörtök éjfélig pedig Baranya, Fejér, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Tolna vármegye területére másodfokú figyelmeztetést adtak ki a várhatóan magas középhőmérséklet miatt. Ott a napi középhőmérséklet 27 Celsius-fok felett alakulhat.

forrás: EuroNews 07-17

Előző cikk

Az erdőkerülő visszajáró lelke

Következő cikk

EUDR szabályozás halasztásáért küzd Németország is




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Németh Imre [89]

Életének 89. évében, június 14-én elhunyt Németh Imre, a KEFAG Kiskunsági Erdészeti és Faipari Zrt. Decrett József-emlékéremmel kitüntetett…
Exit mobile version