FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Partnerség az erdőkért

Fotó: Nagy Balázs

Mindannyiunk Erdeje – Mindannyiunk Jövője címmel indított partnerségi programot a NEFAG Zrt.

Az együttműködés keretében a szerződött felek célja a környékbeli erdők és természet szebbé és élhetőbbé tétele. Képünkön balról Fehér Sándor a NEFAG Zrt. vezérigazgatója és Beregméri Norbert a ZyNovation Kft. szervízvezetője írják alá ez első szerződést a programban.

„Mindannyiunk Erdeje – Mindannyiunk Jövője” program

a NEFAG Zrt. gondozásában

Társaságunk, a NEFAG Nagykunsági Erdészeti és Faipari Zrt. elkötelezett az erdő, mint legfontosabb klímavédelmi és biológiai szénmegkötő ökoszisztéma, valamint minden élő természeti érték megóvása és bővítése tekintetében. Mindezt társadalmi szerepvállalásként, az ország klímavédelmi célkitűzéseinek és az erdők közcélú használatának fokozása érdekében kívánja megvalósítani. A cél elérése érdekében, hasonló gondolkodású együttműködő partnereket keres, akik a társadalmi felelősségvállalás jegyében, aktíva kívánnak hozzájárulni a mindannyiunk számára nélkülözhetetlen életközösségek fenntartásához. A program megalkotói hisznek abban, hogy a természet megóvása, a fajok sokféleségének megőrzése, illetve azok gyarapítása közös érdekünk, amelyért mindenkinek a saját lehetőségeihez mérten tenni kell. Ennek szellemében indítjuk útjára programunkat, abban bízva, hogy ahhoz minél többen kívánnak csatlakozni. 

A program célterületei

  1. Vállalások a biodiverzitás növelésének érdekében: Magyarország erdőiben szigorú törvényi feltételek határozzák meg a bennük történő gazdálkodás módját. A NEFAG Zrt. ezeken a kötelező érvényű előírásokon felül vállalásokat támogat azokban az erdőkben, amelyekben ez élőhely védelmi szempontból indokolt.

Ezek a vállalások az érintett erdőrészletekben a következők:

  • Az aktív hozzájárulásokkal érintett erdőrészekben 1 ha-t meghaladó egybefüggő vágásterületet nem alakítunk ki, így minimálisra csökkentve a fakitermelésekkel járó tájsebek méretét. Természetesen amennyiben erre az érintett erdőállomány lehetőséget biztosít (természetes újulat megfelelő számban való jelenléte), úgy megvizsgáljuk a fokozatos felújtás lehetőségét is, ami lényegében szinte folyamatos erdőborítással és még az említett 1 ha-os területnagyságnál is kisebb összefüggő vágásterülettel jár.
  • Az erdőfelújításokat és telepítéseket, a termőhelynek leginkább megfelelő fafajokkal hajtjuk végre, figyelembe véve a klimatikus változásokat, annak érdekében, hogy az erdők hosszú távon életképesek maradhassanak. 
  • Ahol ez az erdő látogatására nincs akadályozó hatással, mind az álló, mind pedig a fekvő holt fákat az erdőben hagyjuk.
  • Az érintett erdők felújítása során cserje szegélyeket alakítunk ki, ezzel növelve az erdő élőhelyi mozaikosságát, valamint a negatív éghajlati tényezők elleni védettségét.
  • Vállalások az erdők lakosság általi látogathatósága érdekében: Felismerve a természet, különös tekintettel az erdők látogatására egyre növekvő társadalmi igényt, a frekventált elhelyezkedésük okán leginkább látogatott erdőkben az alábbi vállalásokat támogatjuk.
  • A szükségessé váló fakitermelési munkálatokat az év legkevésbé látogatott téli időszakára időzítjük. 
  • Az erdő látogatását még időszakosan sem korlátozzuk.
  • Élőhely helyreállítási és megtartási beavatkozások támogatása: A klímaváltozás eredményeként a termőhelyek – egyébként természetes – változása oly mértékeben felgyorsult, amellyel a rajta lévő faállományok már nem képesek lépést tartani. Ennek következtében az erdők fokozatosan veszítenek vitalitásukból, majd kiszáradnak. Ezeken a termőhelyeken fafajcserével vagy talajjavítást követő erdőfelújítással igyekszünk megújítani az erdőket.
  • A fával borított területek térmértékének fokozása: Korábban más művelésben lévő, esetleg művelésből kivont területeken fásítások és erdősítések létrehozása.
  • Karbonlábnyom kompenzálását célzó vállalások: Az Országgyűlés elfogadta (2023. december 12-én) a fenntartható finanszírozás és az egységes vállalati felelősségvállalás ösztönzését szolgáló környezettudatos, társadalmi és szociális szempontokat is figyelembe vevő, vállalati társadalmi felelősségvállalás szabályairól és azzal összefüggő egyéb törvények módosításáról szóló javaslatot (ESG-törvény). Ennek részeként a vállalatoknak belső felelősségvállalási stratégiát és rendszert kell kialakítaniuk, melyhez kapcsolódóan konkrét, számításokon alapuló szénlekötési alternatívákat kínálunk a már ismertetett célterületekből összeválogatva. A vállalások által elérhető Co2 megkötés mértékéről – tájékoztató jelleggel – meglehetősen pontos értékeket tudunk megadni.

A fenti célterületek támogatása az együttműködő partnerek számára az alábbi módokon lehetséges:

  • Erdő örökbefogadása egy meghatározott összegű támogatás felajánlásával.

Az örökbefogadó választhat, hogy milyen fafajú és elhelyezkedésű, illetve fiatal vagy idős erdőt támogatna. A vállalások ettől függően összeállíthatóak, illetve a szükséges támogatási források ennek megfelelően kalkulálhatóak.

  • Csemeténkként felajánlott támogatás, mellyel az egyes fák erdősítésekben történő elültetéséhez és további ápolásához járul hozzá a támogató.

A programban megfogalmazott nemes célok megvalósítsa érdekében, várjuk a természeti értékek megóvása és bővítése – különös tekintettel az erdőkért, azok védelméért és tartamosságáért – aktívan tenni akaró érdeklődők megkeresését.

A programmal kapcsolatos érdeklődéseket, Csősz József  Erdőgazdálkodási vezető koordinálja a következő elérhetőségeken; e-mail: j.csosz@nefag.hu , tel: 56 / 512 117.

forrás: SZOLJON

Előző cikk

Erdőtüzek megelőzése, összefogás

Következő cikk

Tűzbiztos építés fával




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version