FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Tájzöldítő Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Erdősítéseinkben megfelelően növekednek a csemeték, és az erdeink területe növekszik. A jövő erdeje akár 5-10 éven át folyamatos ápolást igényel, védjük a gyomoktól, a vadtól, és az egyéb károsítóktól.

Erdészeink és erdőművelési műszaki vezetőink rendszeresen figyelik az új telepítéseket, erdőfelújításokat, évente kétszer pedig, a tavaszi erdősítési szezon végén, valamint az őszi közepén, az erdőgazdálkodási igazgatóval, az illetékes erdészeti igazgatóval, az erdőművelési osztály munkatársaival közösen, a belső ellenőrök bevonásával átfogó bejáráson tekintik meg a mintafásítási programokban elvégzett telepítések állapotát.

Erdőfelújítást és erdőtelepítést 2023-ban összesen 622 hektáron, 2024 tavaszán 259 hektáron végeztünk, és ebben az évben a komolyabb fagyok beálltáig várhatóan további 99 hektáron hajtunk végre.

Erdőfelújításról akkor beszélünk, ha olyan helyen hozunk létre erdőt, ahol azelőtt is erdő állt, erdőtelepítés során pedig korábban erdőnek nem minősülő területen (szántó, rét, legelő stb..) ültetjük el a csemetéket, a makkot. Tavaly és idén eddig 18 hektáron telepítettünk új erdőt.

A 2022-es aszály jelentős károkat okozott, idén viszont a csapadékos időjárás kedvezett az elvetett magnak, makknak, és az elültetett csemetéknek. Az elmúlt hetek árvizei pedig várhatóan nem eredményeznek pusztulást az erdősítésekben.

A Szombathelyi Erdészeti Zrt. évente átlagosan 8-10 hektár új erdőt telepít őshonos fő-és elegy-fafajokkal, erdőt szegélyező cserjékkel. 2019-ben indult az Országfásítás, amelynek része az Újszülöttek Erdeje Program is, ennek keretében minden megszületett gyermek után 10 darab fát ültetünk el. Már folyik az előkészítése a következő Mintafásítási Programnak (VI.) is, mely a korábbi mintafásítási program (V.) helyszínének (Csepreg 0319/5/a hrsz.) folytatásaként fog megvalósulni vélhetően 2025. tavaszán.

forrás: Szombathelyi Erdészeti Zrt.

Előző cikk

Javaslat az EU faipari stratégiájára

Következő cikk

Közös tűzmegelőzési projekt




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version