FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Erdő Bajnokok Díj idei nyertese

Nida Collado

Nida Collado filippínó közösségi vezető nyerte el a 2024-es Wangari Maathai Forest Champions Awardot az erdők megőrzése és helyreállítása, valamint a megélhetés javítása iránti kiemelkedő eredményeiért és rendíthetetlen elkötelezettségéért.

A díjat az Egyesült Nemzetek Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) által elnökölt Együttműködő Partnerség az Erdőkért (CPF) adta át az Erdészeti Bizottság (COFO) 27. ülésszakán tartott ünnepségen Rómában, Olaszországban.

„Collado asszony szenvedélye és innovatív gondolkodása tartós és pozitív változásokat hozott az erdőgazdálkodásban és a mangrove helyreállításában – mindannyiunk számára inspirációt jelent” – mondta QU Dongyu, a FAO főigazgatója.

Egy harcos szíve az újraerdősítésért

A Fülöp-szigetek nyugati részén, Palawanban található San Vicente közösségének olyan kihívásokkal kell szembenéznie, mint az erdőtelepítési csemeték gyenge túlélési aránya, az orvvadászat, az illegális vadkereskedelem és a romboló mezőgazdasági gyakorlat. Emellett a 2021 decemberében pusztító Rai tájfun pusztításaiból is lábadozik.

Nida Collado 2002 óta a Macatumbaleni Közösségi Erdő- és Partvidékgazdálkodási Egyesület (MBFCMA) elnökeként az egyesület és a közösség tagjai élén innovatív technikák és a közösség erős bevonása révén helyreállítja és védi környezetét.

Ez magában foglalja 1450 hektár kiirtott terület újraerdősítését, valamint 400 hektár erdő és a közösség vízforrásának védelmét. 2009-re sikeresen mozgósította a kormányzati és nem kormányzati szervezetek projektjeit, tovább ösztönözve a közösség részvételét.

Felvilágosítja a gazdákat a parlagon égetéses gazdálkodás ártalmairól, és hat női csoportot, két ifjúsági egyesületet és egy férfiszövetséget szervez, hogy előmozdítsa a kollektív felelősségvállalást az erdők és a mangrove védelmében.

Nida újító módon támogatott egy technikát a kiirtott mangroveerdők helyreállítására. Az egyes falvak által szedett, újraerdősített mangrove-zsebek a faluközösségek által kezelt, összekapcsolt zsebekké alakulnak. Ez az innováció halászbarát utat képez a mangroveerdőn keresztül, ötvözve a hagyományos bölcsességet a modern természetvédelmi gyakorlatokkal. Elkötelezettsége nem csak nagy erdőterületeket állított helyre, hanem közösségét is képessé tette arra, hogy fenntartható módon gazdálkodjon természeti erőforrásaival és hasznot húzzon belőlük, rávilágítva a közösség által irányított környezetgazdálkodás messzemenő hatására.

“Attól a néhány hívőtől kezdve, akikkel induláskor találkoztunk, egészen addig, hogy nemzeti szinten meghallgattak minket, és most itt állunk a globális színpadon, ez az út hihetetlenül sokat jelentett számomra és azok számára, akik hittek bennem és támogattak. A Wangari Maathai Forest Champions Award elnyerése azt bizonyítja, hogy erőfeszítéseinket érdemes ápolni és kiterjeszteni” – mondta Nida.

„Amikor látjuk erdeink gazdag ökoszisztémáját, a mangroveerdők virágzását, amikor még mindig friss levegőt érzünk, élvezzük a tiszta vizekben való fürdőzést, és a vízforrások nem szűkösek, ezek felbecsülhetetlen jutalmak”.”

Wangari Maathai ihlette

A Wangari Maathai Forest Champions Awardot a Collaborative Partnership on Forests 2012-ben alapította, és az őslakos közösségek és valamennyi erdőhasználó bevonásával a közösségi erdőgazdálkodás előmozdítása terén tett úttörő erőfeszítéseikért kiemelkedő személyiségeket ismer el.

A korábbi díjazottak: Narayan Kaji Shrestha nepáli közösségi erdőgazdálkodási mozgalom vezetője (2012), Martha Isabel „Pati” Ruiz Corzo mexikói környezetvédelmi aktivista (2014), Gertrude Kabusimbi Kenyangi ugandai erdészeti aktivista (2015), Maria Margarida Ribeiro da Silva brazil erdészeti aktivista (2017), Léonidas Nzigiyimpa burundi erdészeti aktivista (2019) és Cécile Ndjebet kameruni erdészeti aktivista (2022).

Az erdőkkel kapcsolatos együttműködési partnerség 16 nemzetközi szervezetet foglal magában, amelyek közösen dolgoznak az erdők minden típusának fenntartható kezelésének előmozdításán és az erre irányuló hosszú távú politikai elkötelezettség erősítésén.

forrás: FAO COFO

Előző cikk

Növényjelölő táblák QR kódokkal

Következő cikk

Ziegner Antal-díjat kapott Benei Béla




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version