FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EU alap az erdőtüzek ellen

Az EU 600 millió eurót különített el 12 darab „vízibombázó” repülőgép beszerzésére, amelyek az évtized végére állnak rendelkezésre.

Hőhullám sújtja Európát és ezzel együtt az erdőtüzek is számos helyen fellobbannak, pusztítanak a kontinens déli régióiban; Horvátországban, Olaszországban, Görögországban és a Balkánon.

A veszélyre való tekintettel az Európai Unió létrehozta a polgári védelmi mechanizmus nevű vészhelyzeti mechanizmust. Az Unió a tagállamokon keresztül 28 vízibombázó repülőgépből és 4 helikopterből álló flottával rendelkezik, és földi személyzetet is mozgósítani lehet.

Újvári Balázs, az Európai Bizottság szóvivője elmondta, hogy „ötszáz, ténylegesen ennél valamivel több tűzoltót kihelyeztünk az Európai Unió négy déli tagállamába. Ezek Franciaország, Portugália, Spanyolország és Görögország. Őket lehet hívni, hogy segítsenek ott, ahol szükség van rájuk.”

Az EU a Kopernikusz-rendszer, az európai földmegfigyelési program műholdfelvételeire is támaszkodhat. Annak felhasználásával a tagállamok a hét minden napján, a nap 24 órájában felvehetik a kapcsolatot a brüsszeli Veszélyhelyzeti Koordinációs Központtal. A nemzeti hatóságok továbbítják segítségkérésüket, amelyeket aztán továbbítanak a különböző fővárosokba. Ami nagyon gyors megy.

„Ez egy válsághelyzet. Tehát igyekszünk a lehető leggyorsabban cselekedni. Ez olykor órákat, máskor csak perceket vesz igénybe. De az általános elv az, hogy a lehető leggyorsabban cselekednek, hiszen gyakran emberéletek forognak kockán” – tette hozzá Újvári.

Az EU 600 millió eurót különített el 12 darab „vízibombázó” repülőgép beszerzésére, amelyek az évtized végére állnak rendelkezésre.

Az EU polgári védelmi mechanizmusát tavaly 10 alkalommal aktiválták, hogy segítséget nyújtsanak a tagállamoknak és kontinensen kívüli országoknak.

Idén, a nyár közepéig a mechanizmust már ötször aktiválták.

forrás: EuroNews 08-02

Előző cikk

Summa - a hazai fapiacról

Következő cikk

Dél-Európa erdőtüzei




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version