FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Erdőtüzek Észak-Macedóniában

Több mint 50 helyen égett az erdő Észak-Macedóniában. A tűz oltását az első világháborúból maradt gránátok és bombák nehezítették.

A hőség és a szárazság ideje alatt Észak-Macedóniában több mint 50 helyen kapott lángra a bozót az ország különböző régióiban. Az egyik legnagyobb erdőtűz a Galicsica hegységben alakult ki, Albánia és Észak-Macedónia határán.

A tűz a környék lakosságát is érintette, ahogyan a Galicsica nemzeti parknak a gazdag és ritka élővilágát.

A két ország tűzoltói egy héten át küzdöttek azért, hogy megfékezzék a lángokat ezen a nehezen megközelíthető terepen. Érkezett azonban távolabbról is segítség, így például magyar tűzoltók is segítettek a tűz oltásában, összesen 46 fő utazott Magyarországról Észak-Macedóniába.

Magyarországról 46-an utaztak az észak-macedóniai tűzoltók segítségére
BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság Facebook-oldala

“A tűz augusztus 8-án kezdődött albán területen, aztán átterjedt a mi oldalunkra is. Aztán ez a tűz két irányba kezdett el terjedni. A tüzet mára sikerült az ellenőrzésünk alá vonni, és felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy nincs ok a pánikra,” közölte Mutalip Tairovski tűzoltóparancsnok.

Speciális problémát jelentettek a tűz kezelésében azok a gránátok, amelyek még az első világháborúból maradtak a hegységben.

“Sok robbanás volt, ami nehezítette a munkánkat. A háborúkból itt maradt bombák és gránátok felrobbantak, ez pedig nagy gondot jelentett számunkra,” tette hozzá a tűzoltóparancsnok.

A tűzoltók szerint a várható hőmérséklet-csökkenés tovább segíti majd a helyzet kezelését.

forrás: EuroNews 08-16

Előző cikk

Erdőtűz - Görögország

Következő cikk

Erdő- és bozóttüzek Törökországban




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Gyászhír – Fuják József [100]

Fájdalommal tudatjuk, hogy Fuják József gránitdiplomás erdőmérnök, ny. bankigazgató 2024. július 17-én, életének 100. évében elhunyt. Temetése, kérésének…
Exit mobile version