FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A legnagyobb erdőtüzek

Kaliforniának a szárazság miatt az elmúlt években egyre több tűzvésszel kell megküzdenie / Fotó: AFP

A klímaváltozás miatt egyre gyakoribbak és intenzívebbek az erdőtüzek. A történelem eddigi legnagyobb erdőtüzére 1910-ben került sor az Egyesült Államokban, a második legnagyobbnak a szibériai tajgatüzek számítanak, amelyek 2022 májusa óta égnek; a harmadik helyen a 2019-es ausztráliai bozóttüzek találhatóak.

Az emberi történelem eddigi legnagyobb erdőtüzére 1910-ben került sor az Egyesült Államok északi Sziklás-hegységében. A nagy tűzvész vagy nagy égés néven ismert katasztrófa hárommillió hektárnyi területet égetett le és 87 ember, főként tűzoltók halálát okozta. A lángok több várost is elpusztítottak.

A második legnagyobbnak a szibériai tajgatüzek számítanak, amelyek 2022 májusa óta égnek Oroszországban. Emiatt 2,7 millió hektárnyi terület vált a lángok martalékává. Becslések szerint 450 millió tonna szén-dioxidot juttattak a légkörbe, ami az Egyesült Királyság éves kibocsátásának felel meg.

A harmadik helyen a 2019-es ausztráliai bozóttüzek találhatóak. A katasztrófa több száz házat és 2,5 millió hektárnyi területet semmisített meg. A történelem tíz legnagyobb erdőtüzéből hét Észak-Amerikában tombolt, ebből hat az Egyesült Államokban és egy Kanadában.

Sőt, ebből négy Kaliforniát sújtotta a geeksforgeeks listája szerint. A legnépesebb amerikai államban a szárazság miatt az elmúlt években egyre több tűzvésszel kell megküzdenie a hatóságoknak. Ezek közül a 2017-es, Thomas névre keresztelt tűz közel 282 ezer hektárt pusztított el, ezzel a Kalifornia történetében a legnagyobb erdőtűznek számít.

Európában sem ismeretlenek a nagy tűzvészek: a 2007-es görögországi erdőtüzek okozták a balkáni ország történelmében a legnagyobb pusztítást. A júniustól szeptemberig tartó tüzek 670 ezer hektárnyi területet égettek le, ezer házat és 1100 egyéb épületet pusztítottak el, és további százakat rongáltak meg. A katasztrófa 84 ember életét követelte, a lángokat a szél és a magas hőmérséklet táplálta.

A tudósok szerint az éghajlatváltozás miatt az erdőtüzek gyakoribbá, intenzívebbé és pusztítóbbá váltak. Csak 2020-ban 10,3 millió hektár égett le az Egyesült Államokban, ami a legmagasabb szám a feljegyzések 1983-as kezdete óta. A lángok a becslések szerint 20 milliárd dolláros kárt okoztak.

A történelem tíz legnagyobb erdőtüze:

  1. Az 1910-es amerikai nagy tűzvész
  2. Szibériai tajgatüzek
  3. A 2019-es ausztrál bozóttüzek
  4. Chinchaga (Kanada)
  5. Thomas (Egyesült Államok, Kalifornia)
  6. Cedar (Egyesült Államok, Kalifornia)
  7. Rush (Egyesült Államok, Kaliforina)
  8. Cameron Peak-i tűz (Egyesült Államok)
  9. Witch Fire (Egyesült Államok, Kalifornia)
  10. A 2007-es görögországi erdőtüzek 
A klímaváltozás Európára nézve a legtragikusabb

Európa a leggyorsabban melegedő kontinens, hőmérséklete a globális átlagnál csaknem kétszer gyorsabban emelkedik – állapította meg a Meteorológiai Világszervezet (WMO) és az Európai Unió klímaváltozást figyelő szolgálata, a Copernicus (C3S) hétfőn kiadott közös jelentésében, egyúttal felhívva a figyelmet a felmelegedés súlyos egészségügyi és gazdasági következményeire.

forrás: VGExtra

Előző cikk

Erdészeti szakértői állásajánlat

Következő cikk

LIFE4OakForests koncepciója




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Exit mobile version