FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Helene hurrikán erdőpusztítása

A Georgia Erdészeti Hivatala (GFC) jelentése szerint az államon nemrég végigsöpört Helene hurrikán 1,28 milliárd dollárra becsülte a faanyagra vonatkozó kárértéket. A 2024. október 10-én közzétett értékelés rávilágít a Georgia erdőségeiben keletkezett jelentős károkra.

8,9 milló acre erdőterület (=3,6 millió hektár; 1 acre = 0,40468564224 ha)

A Helene hurrikán mintegy 3,6 millió hektárnyi (!) erdőterületen vonult végig Georgia államban. A GFC konzervatív becslést adott a vihar pénzügyi következményeiről, elismerve az állam erdészeti ágazatára gyakorolt lehetséges hosszú távú hatásokat. A pusztításra reagálva a bizottság együttműködik állami és szövetségi partnerekkel, hogy feltárja az érintett földtulajdonosok számára rendelkezésre álló forrásokat és támogatást.

A Helene hurrikán hatása különösen figyelemre méltó, ha összehasonlítjuk a 2023-ban Georgiát sújtó Idalia hurrikánnal. Akkor 2,66 millió hektár volt érintett, de csak 47 084 hektár erdőterület szenvedett kárt. Ebből 4 473 hektárról kifejezetten erős káreseményt jelentettek, ami 9,26 millió dollár értékű faérték-kiesést eredményezett.

Miközben a GFC értékeli a pusztítás teljes mértékét, erőfeszítéseket tesznek a súlyosan károsodott faállományú földtulajdonosok szükségleteinek felmérésére és kielégítésére. A Helene hurrikán jelentős pénzügyi hatásai élesen emlékeztetnek arra, hogy a georgiai erdészeti ágazat mennyire kiszolgáltatott a szélsőséges időjárási eseményeknek.

A jobb oldali fatörzsre egy trambulint hajtogatott rá a vihar

A GFC továbbra is figyelemmel kíséri a helyzetet, és az érintett érdekelt felekkel együtt dolgozik a helyreállítás elősegítése és az állam fakitermelési erőforrásainak fenntarthatósága érdekében.

szerk/ford: Tóth János, forrás: Georgia Forestry Commission

Előző cikk

EUDR halasztást üdvözlő erdészeti/faipari szervezek

Következő cikk

Településfásítási Program - Heves




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

170 e ha erdő eladó

A világ egyik legnagyobb magánerdő-tulajdonosa, a finn Stora Enso cég bejelentette, hogy az általa kezelt 1,4 millió svédországi…
Exit mobile version