FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EUDR halasztást üdvözlő erdészeti/faipari szervezek

Az európai elsődleges termelők (köztük erdőgazdálkodók) és a különböző iparágak (köztük fafeldolgozók) üdvözlik az Európai Bizottság javaslatát, amely szerint további 12 hónappal meghosszabbítják az erdőirtásmentes termékekről szóló uniós rendelet (EUDR) végrehajtási időszakát.

Miközben teljes mértékben támogatjuk a rendeletnek a globális erdőirtás elleni küzdelemre irányuló célkitűzését, alapvető fontosságú annak biztosítása, hogy a rendelet végrehajtása a megfelelő feltételek mellett történjen, hogy hatékony és megvalósítható legyen.

Szervezeteink már hónapok óta aggályokat fogalmaztak meg a rendelet gyakorlati alkalmazhatóságával és a rendelet által rótt jelentős adminisztratív terhekkel kapcsolatban. Ezért felszólítjuk az Európai Parlamentet és a Tanácsot, hogy vegye figyelembe az uniós tagállamok, a harmadik országok és az érintett érdekelt felek által felvetett kihívásokat, és hagyja jóvá a Bizottság egyéves halasztásra vonatkozó javaslatát.

A hangsúlyt most az EUDR végrehajtásával kapcsolatos gyakorlati kihívások kezelésére kell helyezni, hogy megelőzzük a bizonytalanságokat és elkerüljük az ellátási lánc megszakadását. Gondosan át fogjuk tekinteni a ma közzétett útmutató dokumentumot, és továbbra is elkötelezettek maradunk a további párbeszéd mellett, hogy működőképes megoldásokat biztosítsunk valamennyi érintett ágazat számára.

Aláírók:
CEI-Bois – Európai Faipari Szervezetek Szövetsége
CEPF – Európai Magánerdő-tulajdonosok Szövetsége
Cepi – Európai Papíripari Szövetség
Copa-Cogeca – Európai Mezőgazdasági Termelők és Agrárszövetkezetek Szövetsége
ELO – Európai Földtulajdonosok Szervezete
EOS – Európai Fűrészipari Szövetség
EUSTAFOR – Európai Állami Erdészeti Szövetség
FEFAC – Euroepan Feed Manufacturers’ Federation (Európai Takarmánygyártók Szövetsége)
UECBV – Európai Állattenyésztési és Húskereskedelmi Unió

szerk/ford: Tóth János, forrás: CEI-Bois 10-02

Előző cikk

Szaktanácsadói rendelet-módosítása

Következő cikk

Helene hurrikán erdőpusztítása




(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

170 e ha erdő eladó

A világ egyik legnagyobb magánerdő-tulajdonosa, a finn Stora Enso cég bejelentette, hogy az általa kezelt 1,4 millió svédországi…
Exit mobile version