FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A nagy karácsonyi dilemma

forrás: Ben Hasty / Getty Images

Miattam ne vágjanak ki egy fát – érvelnek sokan azok közül, akik végül a műkarácsonyfa tövébe helyezik el ajándékaikat. Egyre többen vélik viszont úgy, hogy az igazi fenyőfák környezetvédelmi szempontból is jobbak, mint a sok plasztikot tartalmazó műanyag fák. Nem csak azt kell vizsgálni, hogy a mű- vagy az igazi fenyőfák karbonlábnyoma alacsonyabb, az is fontos, hogy amíg nőnek a fák, addig egyrészt szén-dioxidot kötnek meg, másrészt segítenek a biodiverzitás megőrzésében, vagy éppen helyreállításában.

Ír kutatók azt figyelték meg, hogy a fiatal fenyőfaültetvények – különösen, ha olyan környéken vannak, ahol a közelben intenzív mezőgazdasági tevékenység folyik – menedéket adnak a szántóföldekről elmenekült madaraknak. Az is a valódi fenyőfák mellett szól, hogy a miközben a közelben élő termelők bevételhez jutnak a fák eladásával, a városokhoz közeli fenyőerdők helyén nem létesülnek parkolók: Az USA Vermont államában például korábban több helyen is előfordult, hogy mivel visszaesett a kereslet az az igaz fenyők iránt, a felszámolt ültetvények helyén lakóparkokat vagy parkolókat építettek.

A statisztikák egyébként azt mutatják, hogy kezd megfordulni a trend: a fiatalabb generációk világszerte előnyben részesítik az illatos valódi karácsonyfákat. Viszont arra érdemes figyelni, hogyan végződik a karácsonyfák élete: a legrosszabb megoldás, ha a fák a szeméttelepre kerülnek: a bomlás folyamán sok metán keletkezik, s ez sokkal „hatékonyabb” üvegházhatású gáz, mint a fa elégetésekor keletkező szén-dioxid. A legideálisabb megoldás természetesen a fa kiültetése.

fenyőfa hálózás Julian Stratenschulte DPA/AFP/ Getty Images

Történelmi visszatekintés:

1800-ban Charlotte királynő, III. György király német felesége felállította az első karácsonyfát Angliában, a windsori Queen’s Lodge-ban. A feldíszített karácsonyfák már hosszú múltra tekintenek vissza Németországban, de hamarosan az ünnepi szezon divatos részévé váltak az angol felső osztályok számára, és az 1850-es évekre az Egyesült Királyságban gyakori látványt jelentettek.

Mintegy két évszázaddal később még mindig él és virul a világ nagy részén az a mára dédelgetett hagyomány, hogy egy újonnan kivágott fát ültetnek a nappalik közepére, és fényekkel és bábukkal díszítik. Ma évente több mint nyolcmillió karácsonyfát adnak el az Egyesült Királyságban, és becslések szerint 25-30 milliót adnak el az Egyesült Államokban. A valódi fák is visszatérhetnek a divatba a fiatalabb generációk körében – egy nemrégiben készült amerikai felmérés szerint az ezredfordulósok 82%-kal nagyobb valószínűséggel kapnak élő fát, mint a baby boomerek. Részletek:  Ezért jobb az élő fenyőfa

forrás: greenfo

Előző cikk

Soproni Egyetemi Almanach

Következő cikk

Pilisi Parkerdő - idén 2 millió facsemete



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések