FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Kassa idei karácsonyfája

Idén egy 22 méter magas, közel fél évszázados fenyőfa díszíti a keleti nagyváros Fő utcáját. A fát hétfő reggel vágták ki és szállították át a várostól mintegy 35 kilométerre található Kojsó település melletti erdőből. Míg az előző évek során a lakosok által felajánlott fák valamelyike került a sétányra, idén egyetlen felajánlás sem felelt meg a kritériumoknak, ezért az erdészet saját készletéből vágták ki a 3 tonnás tűlevelűt.

Bár az előző évek során szinte mindig egy a városnak felajánlott és a város vezetése által kiválasztott fenyőfa került a kassai sétány közepére, idén a városi erdészet saját készletéből választottak egyet. „A hozzánk beérkezett felajánlások egyike sem felelt meg a kritériumoknak. Az eredetileg közel 22-23 méter magas fenyőfát a gölnicábányai járásbeli, Kassától mintegy 35 kilométerre található Kojsó település határában található erdőből vágtuk ki és szállítottuk át a Fő utcai sétányra. A rendőri kísérettel lebonyolított transzport nagyjából másfél óráig tartott. A szakembereink által kivágott és átszállított karácsonyfa egyébként egy klasszikus tűlevelű fenyőfa, melyet a saját területeinken található kínálatból választottunk ki” – közölte lapunknak a favágás helyszínén František Beli, a Városi Erdők (Mestské Lesy Košice) igazgatója.

Karácsonyfa kivágása Kojsó határában


Egy viszonylag komplex és megterhelő feladatról van szó, melyet évente mindössze egyszer hajtanak végre a karácsonyi ünnepekhez közeledve. Az igazgató elmondása szerint ilyenkor felelevenítik az előző évek során szerzett tapasztalataikat, ugyanakkor oda kell figyelniük a terepre és a környezetre, hiszen a kiválasztott fát mindig máshonnan vágják ki. „A szállítást idén is vállalatunk egyik tapasztalt sofőrje, Marek Grega végezte, akinek azt lehet mondani, hogy már a kisujjában van a feladat zökkenőmentes lebonyolítása” – tette hozzá az igazgató. Csakúgy mint az előző évek során, a városi önkormányzat kommunikációs csapata a közösségi portálok segítségével idén is felkérte a lakosokat, hogy küldjék be felajánlásaikat, melyek közül a szakemberek kiválasztják a legideálisabb fenyőfát.

Faszállítás a ruzsíni hídon


„Sajnos a beküldött felajánlások nem mindig ideálisak, ezért ilyenkor a saját készletünkből vágjuk ki az általunk legszebbnek és legmegfelelőbbnek vélt darabot” – mondta az Új Szónak František Beli, a kassai erdők vállalat igazgatója. A fenyőfa helyreállítása során a városi önkormányzat egy rövidebb sajtótájékoztatót tartott az idén is sorra kerülő Mesés karácsony címre keresztelt karácsonyi programsorozat kapcsán. A kassai Mesés karácsony ünnepélyes megnyitóját, amely magába foglalja a karácsonyfa és a város összes díszkivilágításának felkapcsolását, december 5-én 17.00 órakor tartják. Nem hivatalosan azonban már december 3-án a karácsonyi vásár próbaüzemével, december 4-én pedig a Mikulásfutással megkezdődik, amely a világjárvány miatt három év után tér vissza a városközpontba. A kassai karácsonyi programsorozat másik attrakciója a 33 méter magas óriáskerék lesz, amelyet a Fő utca déli végén, a Hilton hotel előtti parkolóban állítanak fel.

Fenyőfa a kassai Fő utcai sétányon

forrás: ÚJSZÓ 11-21

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Daróczi Csaba az év természetfotósa

Következő cikk

Apci az ország karácsonyfájaStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések