FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Közép-Európa legnagyobb fatelepe Ausztriában

A szú továbbterjedésének megakadályozása érdekében a szú által érintett fát a lehető leggyorsabban ki kell vágni és el kell távolítani az erdőből. Így jött létre az egyedi projekt Alsó-Ausztriában: Közép-Európa legnagyobb fatelepe Amstettenben.

Az ORF 2020. 12. 28-i adásában volt látható a jelenség és a fatelep bemutatása.

(Ha jó a tipp, a képkapcsoló visz a térképen a felhagyott fűrésztelephez.)

Egész erdők tönkrementek, s a szú továbbterjedésének megakadályozása érdekében amilyen gyorsan lehet, kitermelik a szúkáros fát és elszállítják az erdőről. E famennyiség befogadására hozták létre Közép-Európa legnagyobb fatelepét Amstettenben.

Az Osztrák Államerdészet (ÖBF) egy korábbi fűrészüzem mintegy 10 ha-os rönkterén gyűjti össze a kitermelt fenyő hengeresfát, hogy onnét majd később lehessen azt tovább szállítani, elsősorban a papíripar részére.

Most 150 ezer m3 hengeresfa van ott. A papírgyárak Európában már nem tudnak több fát fogadni, nincs helyük hozzá. A létrehozott fatelep puffer raktárként működik. A cél az anyagfolyamatok kiegyenlítése.

Automata faanyag mennyiség mérő rendszert hoztak létre az érkező kamionok fogadására, amit 3-4 hónapon át teszteltek, január 1-től fog élesben üzemelni. Az egész rendszer digitális. A digitalizálás célja nem a munkhelyek megtakarítása volt.

Naponta 50-100 kamion érkezik.

Az Államerdészet részéről Wolfgand Holzer, a fabeszerzési és logisztikai vezető, valamint Fritz Oedl, ennek a projektnek a felelőse és Raimund Ziegler (Felix Tools), az elektronikus rendszer fejlesztője nyilatkozik a műsorban.

Újra használatba vették a korábban üzemen kívül helyezett vasúti iparvágányt is, ugyanis az anyag 3/4 részét vagonban szállítják el.

Több százezer m3 az a faanyag mennyiség, amit ide be-, majd innét kiszállítanak. A cél az, hogy 2 évnél tovább semmi esetre se álljon itt a fa a minőségromlás elkerülése érdekében.

szerk: MM, Forrás: ORF

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Tánczos Barna Románia új környezetvédelmi minisztere

Következő cikk

Kínai bútoreladások növekednek



Stihl
(x) hirdetés