FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

100HA HUNERDŐ

Fotó: Dreamstime

100 hektár erdőt újít fel szakszerű módszerrel Magyarországon a Climate Action csapata: a projekt azonban nem csak beavatkozás a biodiverzitás érdekében, hanem egy össztársadalmi kezdeményezés, amelyben bárki, így a vállalatok is szerepet vállalhatnak a klímaváltozás megállítása érdekében.

A Climate Action által létrehozott 100HA HUNERDŐ projekt nem csupán egy kezdeményezés, hanem egy elköteleződés Magyarország klímaváltozással kapcsolatos kihívásainak kezelésére és a fenntartható jövő megteremtésére – mondja dr. Gremsperger Gábor, a Climate Action alapítója és ügyvezetője. A projekt új erdők telepítése és meglévő erdők szerkezetének javítása, klímaváltozással szembeni ellenállóképességének növelése mellett nagyobb üzenetet is hordoz magában.

A projekt célja, hogy felhívja a társadalom figyelmét a klímaváltozás kiemelkedő fontosságára. Eközben konkrét lépéseket tesz annak érdekében, hogy Magyarország elérje a klímacélokat és megőrizze természeti kincseit. A 100HA HUNERDŐ faültetésen túl egy összefogás és együttműködés példája, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy minden egyes cselekedetünknek hatása van a jövőnkre, és hogy együtt képesek vagyunk pozitív változásokat elérni a bolygónkért.

Örömmel jelentjük be a Központi Sportiskolával közös programunkat, amelynek keretein belül minden hónapban kiválasztjuk a hónap tehetségét és a hónap sportolóját.
A díjazottakkal közösen facsemetéket fogunk elültetni, ezzel lehetőséget adva, hogy példát mutassunk, a sikereinket nem mindegy, milyen környezetben érjük el.
A kozpontbanazifjusag ezzel együtt 2024-ben már a 100. csemetét ülteti el.
Széles körű akció

A projekt célja, hogy 2024. január 1. és december 31. között 100 hektáros területen valósuljon meg erdőtelepítés és szerkezetátalakítás. Az erdők szerepét a széndioxid megkötésében nem kell bemutatni. Az erdőszerkezet-átalakítás olyan intézkedéseket foglal magában, amelyek célja az erdők állapotának javítása és a fenntarthatóság előmozdítása. Ez magában foglalhatja például a már meglévő erdők kezelésének és gondozásának optimalizálását, az erdőterületek bővítését, új, klíma-reziliens fajták ültetését vagy az erdők természetes regenerációjának elősegítését. Összesen félmillió facsemete kerül majd a földbe az egy év alatt.

A projekt anyagi megvalósítása széles körű és interaktív, célja pedig az, hogy a magyar társadalom minden egyes szegmense aktívan részt vegyen benne.

Ennek érdekében az együttműködésre és támogatásra nyitottak vagyunk mindenféle szervezettel és egyénnel. Legyen az magánszemély, multinacionális vállalat, kis- és középvállalkozás, oktatási intézmény, egyesület, sportszövetség, önkormányzat vagy bármilyen támogató vagy szponzor – mondja az ügyvezető.

A TrollFocinak köszönhetően már több mint 150 facsemete lesz elültetve Füzéren a LevegőLegelő projektünk neve mellett.
Javítás és bővítés is ráfér az erdőkre

Az erdőtelepítési és felújítási projektek olyan szakszerűen kiválasztott területeken valósulnak meg, ahol az erdők telepítésével vagy állapotuk javításával a legkedvezőbb hatást érhetjük el a szénmegkötés és biológiai sokféleség növelésének érdekében. Amellett, hogy Magyarország erdővel borított területeinek arányát 21 %-ról 27 %-ra kell növelni. Az erdők ökológiai állapotát is javítani kell, hiszen a jelenlegi erdők természetessége alacsony, az idegenhonos fajokkal borított területek aránya 40%. A projekt szakmaiságát a Soproni Egyetem Erdészeti Tudományos Intézete vizsgálja és biztosítja.

Része lehet a vállalati CSR-nek

A Climate Action úgy látja, hogy a projektben a vállalkozók és vállalatok szintén fontos szereplők, akik elkötelezték magukat a fenntarthatóság iránt. A projekt révén lehetőséget kapnak a zöld üzleti gyakorlatok bevezetésére és a klímasemleges működésre. A vállalkozások számára a projekt részvételének certifikációját vagy tanúsítványát kínálják. Ez nemcsak azt jelenti, hogy megfelelnek a törvényi előírásoknak és szabályozásoknak, hanem lehetőséget is ad arra, hogy beépítsék ezt a részvételt a vállalati társadalmi felelősségvállalási (CSR) programjuk kommunikációjába.

Emellett a civil társadalom és az önkéntesek is kulcsszerepet játszanak a projekt sikerében. Ők a közösség alapját képezik, akik saját idejüket és erőforrásaikat áldozzák a klímavédelem érdekében. Részt vesznek az erdőtelepítésben, környezettudatosságra nevelő programok szervezésében és az ökológiai oktatás terjesztésében. A programot Zöld Nagykövetek is népszerűsítik, akik szakemberek és sportolók lesznek.

Tudományos és transzparens

A Climate Action által megvalósított projektek szakmai számításokon alapulnak, és megfelelnek az ESG-törvény által előírt követelményeknek.

A projekt transzparens: a telepítési területek megtekinthetőek, és a jelentések mindenki számára elérhetőek a Climate Action weboldalán, ahol nyomon követhetőek a beavatkozások.

forrás: HIPERZÖLD

Előző cikk

Magyar Famászó Bajnokság

Következő cikk

EU segítség erdőtűz oltáshoz



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Erdészeti szakértői állásajánlat

Erdészeti Szakértői Hálózat felállításával bővítette az erdészeti ágazatban tevékenykedőknek nyújtott tájékoztatási szolgáltatásait a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara. Baranya és…