FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

10 millió Fa Országos Találkozó

Múlt hétvégén zajlott le a 10 millió Fa V. Országos Találkozója, melynek ez alkalomból a Gallery MAX adott otthont Törökbálinton. Nemrég érkeztek meg Anita Pongrátz szokás szerint gyönyörű fotói.

Érezhetően mindannyian ki voltunk már éhezve egymás társaságára, a covid okozta virtuális kapcsolattartás után arra, hogy személyesen tudjunk beszélgetni, eszmét cserélni.

Nagy öröm, hogy számos új arcot is köszönthettünk körünkben. Egyetlen hosszú nap volt, igencsak sűrű programmal, de országos közösségünk sokat erősödött ez alatt a nap alatt. Sok olyan reakció is elhangzott, hogy talán eddig soha nem éreztük ennyire egy családnak magunkat, mint ez alkalommal.

Talán tényleg egy kicsit erdővé váltunk. Sokfélék vagyunk, akik most itt is voltunk, sokféle fák, sokféle képességekkel, de mindannyian beleadjuk a közösbe ezeket a tulajdonságainkat. Így állunk össze együttlélegző rendszerré.
A napot játékkal kezdtük, Aszalós Rita vezette bemelegítéssel, ami megalapozta jókedvünket. Ezt követően Bojár Iván tartott helyzetérékelést, összegzést és változatlan céljaink mellett fogalmazta meg az elkövetkező időszak teendőit.

Két és féléves működésünket számba véve, még mindig nagyon-nagyon fiatal szervezet a miénk. Mégis nagyon komoly eredményeket értünk el és dinamikusan növekszünk. Rengeteg szakmailag fontos részlet van változatlanul, amit újra-és-újra érdemes átbeszélnünk, a munkánk során fölmerült kérdéseket tisztázni. Ezért volt kiemelt jelentősége szakértői grémiumunk (dr. Aszalós Réka, Bozzai Balázs és Zsolnai Balázs) előadásának/beszélgetésének az “Éljen az Élet “című szekciónkban.

Ezt követte központi operatív csapatunk beszámolója a zajló folyamatokról, az őszi tervekről, projektekről. Főkoordinátorunk, Hervai Franciska szólaltatta meg sorban a területek felelőseit, hogy például a tervezett ökológia restaurációs és közösségi liget telepítési programot ismertessék. Réka Keresztesi beszélt a folyamatban lévő 70.000-esre duzzadt csemeterendelés részleteiről és tapasztalatairól. Görgei-Reiner Rita pedig a 10 millió Fás közösségek (MÁR 140+ HELYI CSOPORT ORSZÁGSZERTE) hatékony működéséről, jó példákról és új lehetőségekről számolt be.

Mindeközben már zajlott lent a kertben a 10 millió Fások fotózása: a jelenlévők új profilképet kaptak Luca Gobolyos, valamint ezeket a portrékat fogjuk tudni használni készülő új honlapunkon is. Ebéd után “Rondó” következett – megint játszottunk kicsit. Ezúttal a 10 millió Fa arca, Lia Pokorny tartott gyakorlatokat, elgondolkoztató közös feladatokat.

Majd visszatérve a pódiumhoz, széksorokhoz, a “Hogyan váljunk erdővé?” kérdését jártuk körül. Nagyszerű előadást kaptunk vendégeinktől, a Bátor Tábor önkéntes koordinátoraitól, Vargyas-Tóth Juliskától és Simon Gellérttől, akik bevezettek bennünket egy már húsz éve sikeresen működő civilszervezet életébe, tapasztalataiba. Őket Takács-Sánta András előadása követte, aki az ökológiai közösségek szükségességéről és megvalósult példáik gyakorlatáról mesélt.

Utolsó szekcióülésünk az “Azért a víz az úr!” címet kapta, reflektálva a mögöttünk álló nyár nehéz tapasztalataira. Farkas Barta Kata az esőkertek és az alföldi szárazság összefüggéseiről beszélt, dr. Andras Hervai pedig nagyképet rajzolt számunkra a Kárpát-Medence ártereinek és ártéri erdőinek változásairól az elmúlt 150 évben és ennek következményeiről a jelenünkre.

Miután mindannyiunk feje megtelt a rengeteg információval, új ismerettel, levezetésképpen még kötetlen beszélgetéssel lazultunk le, s köszöntünk el apránként egymástól, hogy a 10 millió Fások szétszóródjanak az ország legkülönfélébb pontjain. A nap programpontjait Aszalos Zoltán műsorvezetése kötötte össze és tartotta nagyszerűen egyben.

Remek nap volt. Sok tudás, nevetés, örömteli találkozás jellemezte. Rengeteg munka vár ránk az idei őszi ültetési szezonban. Sokfelé máris nagy számban nekiláttak a teendőknek. Az elmúlt héten már egyik beszámoló érte a másikat.

Hajrá! Ültessünk sokat!

És ne feledjünk, mert minden cselekvésünk alapja ezen az őszön: Éljen az Élet!

forrás: 10 millió Fa

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Az építő vezérigazgató

Következő cikk

Makkgyűjtő akció Orosházán is



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések