FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A fafeldolgozás – Szemelvények

Szemelvények a fa-, bútoripar és asztalosság 19., 20. és 21. századeleji történetéből  Magyarországon – megjelent dr. Tóth Sándor harmadik, faipartörténettel foglalkozó kötete.

A kiadvány előszava

A fa, mint örök nyersanyagunk feldolgozása az ókori időkben is kitüntetett szerepet kapott. Számos használati és kultikus tárgy, fegyverek, járművek stb. elengedhetetlen alapanyaga volt évezredekig. Az új anyagok és gyártástechnológiák megjelenésével és elterjedésével a faanyag néhány alkalmazási területen háttérbe szorult ugyan, de kiváló műszaki tulajdonságai és „melegsége” okán ma is társunk, és várhatóan a jövő századokban is az emberiség kedvelt nyersanyaga marad. Ezen értékes és megbecsülendő anyag hatékony, gazdaságos és takarékos feldolgozása hazánkban is számos fejlődési lépcsőn ment keresztül.

A szerző ebben, az immár harmadik könyvében az ezredfordulótól napjainkig veszi górcső alá a fafeldolgozás történetét. A részletes bemutatás okán sem lehet e mű átfogó jellegű. Szemelvényekről van szó, ahogy a kötet címe is utal rá. Az alaposan megfontolt válogatás eredményeként három évszázad jellegzetes faiparos keresztmetszetét kapja az olvasó.

Az asztalosság ikonikus centrumainak ismertetésével indul a könyv. A korábbi évszázadban földrajzi értelemben jellemzően inkább klaszter jelleggel működtek az üzemek. A sok tudást felhalmozó szakmai központok egy része ma is beazonosítható a térképen, szakmai kisugárzásuk pedig máig hat. Fűrészüzemeink jellemzően kis volumenűek üzemek voltak, ill. ma is azok, különösen nemzetközi mércével. Ugyanakkor több üzem ma is hatékonyan és versenyképesen tud termelni, ami elsősorban nem a tömegtermelés, de a magasabb hozzáadott értékű lombosfa fafeldolgozásnak köszönhető. Legendás bútorgyártó üzemek bemutatásával zárul az I. fejezet.

A II. fejezetben az utóbbi két évtizedre koncentrál a szerző. Bemutatja az alapanyag-termelés; erdőgazdálkodás és a faipar fejlődésének fontosabb állomásait. A szerző jó néhány oldalt szentel az ipar működését segítő szervezetek, és oktatási intézmények, és a szakirodalom bemutatásának. Fontosak a szakmai konferenciák, melyeken a szakma újdonságaival, érdekességeivel, kihívásaival találkozhattunk. E rendezvények szervezésében maga a szerző is aktívan részt vett, pl. Faipar Történeti Konferenciák.
Bemutatásra kerül a szakma teljes, (hazánkban lefedett) vertikuma az elsőd­leges faipartól fafeldolgozástól kezdve az építészeten, épületasztalosságon, belsőépítészeten át a bútorgyártásig.

A szakma különösen fontos innovációi és innovátorai sem maradtak ki a műből. Több sikeres fejlesztéssel is büszkélkedhet a hazai faiparos szakma, melyeket általában hazai, olykor külföldi szakmai kiállításokon mutattak be. Sopron számára mind városi, mind szakképzési és egyetemi oktatási szempontból különösen fontos volt a Ligno Novum kiállítás és vásár. Mára sajnos egyre kevesebb a faipari terméket, gépet bemutató komplex vásár.

A legkiemelkedőbb szakmai teljesítményeket elismerő díjak és díjazottak is helyet kaptak a kötetben. Öröm felidézni fiataljaink világraszóló sikereit, a „színes” érmeket, melyekből kívánom, hogy a szakmánk fejlődése érdekében még számosat gyűjtsenek be versenyzőink.

Tóth Sándor László tollából ismét egy nagyon hasznos írás került papírra, mely személyes tapasztalatokon, interjúkon és természetesen alapos szakirodalmi elemzéseken alapul.
A szakma kiváló ismerete mellett a szerző szakmaszeretete is sugárzik a könyvből.

Dr. Németh Róbert – egyetemi tanár
Faipari Tudományos Egyesület elnöke

Oldalszám: 220
Méret: 168×238 mm

Az új könyv ára: 7500,- Ft/db
Rendelhető a FAGOSZ-nál (info@fagosz.hu).

A FAGOSZ teljes szakkönyvkínálata itt érhető el.

Kapcsolódó írásaink:
A fafeldolgozás 1945. előtt, A fafeldolgozás 1945. után FATÁJ 2012-02-14

A fafeldolgozás érdemesei sorozat korábbi füzetei:
Kormos Ernő élete és munkássága FATÁJ 2021-10-28
Kelemen Miklós élete és munkássága FATÁJ 2021-01-13
Kurusa László élete és munkássága FATÁJ 2020-07-24
Lele Dezső élete és munkássága FATÁJ 2014-04-15
Petri László élete és munkássága FATÁJ 2014-01-16
Schmidt Ernő élete és munkássága FATÁJ 2013-08-28

A fagazdaság nagyjai sorozat korábbi füzetei:
Lámfalussy Sándor (1890-1975.) élete és munkássága FATÁJ 2011-12-09
Barlai Ervin (1899-1967.) élete és munkássága FATÁJ 2011-12-09

A fafeldolgozás nagyjai sorozat korábbi füzetei:
Fáy Mihály, a hazai farostlemezgyártás megteremtője FATÁJ 2013-06-11
Lugosi Armand élete és munkássága FATÁJ 2011-08-11
Thék Endre élete és munkássága FATÁJ 2011-04-01
Rieperger László élete és munkássága FATÁJ 2010-12-10
Bódogh István élete és munkássága FATÁJ 2010-04-13
Gaul Károly a magyar faipari szakoktatás úttörője FATÁJ 2010-01-21

Faúsztatás a Tiszán Tuzsérról Szegedre, az ERDÉRT vállalat telepétől a fafeldolgozó üzemekhez 1967. Fotó: Szalay Zoltán
1 megjegyzés
Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Őszi ajánlatok a STIHL-től

Következő cikk

Építem az otthonom konferencia



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések