FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EESZT Évkönyv 2020

A pandémiával nehezített időszak ellenére az erdészeti csemete termelő és forgalmazó ágazat viszonylagosan jól átvészelte ezt a nehéz termelési évet.

Tisztelt Kolléganő/Kolléga!

A 2020-as év olyan nehézségek elé állította a világ és így a hazai agráriumot, amellyel előre számolni nem lehetett. Ennek ellenére az erdészeti csemete termelő és forgalmazó ágazat viszonylagosan jól átvészelte ezt a nehéz termelési évet.

A pandémiás intézkedések részben nem érintették, részben viszont nehezítették a termelési körülményeket, sok esetben komoly gazdasági nehézségeket okozva a termelőknek.

A nehézségek ellenére azonban voltak sikeres fejlemények az év során.

A Terméktanács több éves kérését meghallva az Agrárminisztérium támogatásával célzott infrastruktúrális gépesítési támogatást kapott az ágazat. Reméljük, hogy minél több termelőnk igénybe tudja venni a biztosított forrásokat és termelési technológiájában jelentős fejlesztést tud realizálni. Közösségi érdek, hogy a magyar csemetekertek modern technológiával tudják előállítani a minőségi szaporítóanyagokat a hazai erdők számára. Az ágazat stratégiai szerepe nemcsak a szakpolitikai kommunikációban, de a piaci eredményekben is megmutatkozik. A minőségi szaporítóanyagok terén érzékelhető piaci igény áremelkedéseket és további fejlesztéseket indukál. A folyamatban lévő erdősítési és fásítási programok reményeink szerint, várhatóan az országos fásítási program részeként is erősödik majd, hiszen megfelelő minőségű és mennyiségű szaporítóanyag nélkül nem lehet sikeres fásítási programot levezényelni. Az Agrárminisztérium és az EESZT mindent megtesz annak érdekében, hogy a termelők lehetőségei javuljanak, illetve, hogy az ágazat gazdasági és technológiai feltételei biztosítottak legyenek a programhoz szükséges szaporítóanyagok előállításához.

Az Erdészeti és Energetikai Szaporítóanyag Terméktanács (EESZT) idén is elkészített évkönyvét. Az évkönyv a tagság adatszolgáltatására alapozott adatbázison alapul. Egységes keretbe foglalt kiadványunkkal célunk a szakmai egység megtartása a minőségi termelés érdekében. Mivel Terméktanácsunk fogja össze az összes hazai engedélyezett erdészeti és energetikai szaporítóanyag termelőt, így csak azok az erdészeti szaporítóanyagok legálisak Magyarországon, amelyek a Terméktanácsunk tagjaitól származnak!

Kiadványunk a honlapunkról (www.csemete.hu) is ingyenesen letölthető pdf formátumban, ahol egy térképes szaporítóanyag-kereső applikációnk is segíti a szükséges szaporítóanyag megtalálását.

Fertőszentmiklós, 2020 október

Tisztelettel és erdész üdvözlettel: Kárpáti Béla – EESZT elnök

Forrás: EESZT

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fabunio - Magyar Fa- és Bútoripari Unió

Következő cikk

Digitális tanösvény a Tőserdőben



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések