FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Faragott óriáskéz a Vyrnwy erdőben (Wales)

Hatalmas, egyedülálló faszobor emelkedik egy erdő közepén: Vyrnwy óriási keze (Giant Hand of Vyrnwy) 15 méter magasan nyúl az ég felé.

A szobor alapja egy közönséges fa, amely sajnos tönkrement. A fa rücskös, érdes kérge felül simává válik, majd egy kéz és egy tenyér nyúlik ki belőle, amelyen már az apró ráncokat is megfigyelhetjük. Ez az átmenet, a felületek játéka és az erő odaszögezi varázsával az arra járót.

Az alkotás egy korábban magasra nőtt fából készült Walesben. A fát vihar tépázta meg, és olyan rossz állapotba került, hogy ki akarták vágni. Szerencsére a természetvédelmi hatóság úgy döntött, hogy felkér egy művészt, Simon O’Rourket a faragásra, hátha a törzs még menthető.

A szobrász nem vette félvállról a megtisztelő megbízást, utána olvasott a terület történelmének, és megtudta, hogy ezt az erdőséget az Óriások földjének nevezték. Ez gondolkodóba ejtette, és elhatározta, hogy egy óriás kezet fog formázni, szimbolizálva az óriásokat, akik az eget próbálják elérni.

Egy ilyen lenyűgöző darab elkészítése megfelelő szerszámokat igényel. Először is ki kellett támasztani a fát, ami meglehetősen bonyolult művelet volt, 2 napot vett igénybe az állvány felállítása. 6 napi megfeszített munkát követte a láncfűrész és őrlő használata. A fa nem volt elég széles az egész kéz kifaragásához, ezért két részt ki kellett pótolni a hüvelyk- és a kisujjnál. Végül egy természetes, növényi alapú olajjal vonta be a szobrász az elkészült művet.

Forrás: MorzsaFarm

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fakereskedők a számok tükrében - 2019.

Következő cikk

Az erdőgazdálkodás reformját tervezik SzlovákiábanStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések