FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

CLT panelek exportja Európából az USÁ-ba

A Stora Enso minősítést szerzett a keresztrétegelt fapanelek (CLT) gyártására és szállítására az Egyesült Államokba a Nemzetközi Építési Szabályzatnak (IBC) megfelelően.

Most már általuk is gyárthatók az ANSI / APA PRG 320-2019 észak-amerikai CLT szabványnak megfelelő besorolású keresztrétegelt faanyagok. Ezen szabvány 2021-évben hatályba lépő módosításai lehetővé teszik akár 18 emeletes épületek építését ebből a típusú tömörfából, szemben az eddig 5 emeletes építményekkel. Ez egyértelműen megnyitja az utat a középmagas faépítmények új piaca előtt, és a fosszilis alapú anyagok, mint például a beton és az acél, sokkal nagyobb mértékben helyettesíthetők az észak-amerikai építőiparban.

A Stora Enso CLT paneljeit az ausztriai Ybbs-ben található fűrészüzemében gyártják. Megjegyezzük, ez Európa legnagyobb kapacitású fűrészüzeme.Az Ybbs-ben működő CLT üzem építő-paneljeinek szélessége max. 2,95 méter, míg hossza maximum 16 méteres lehet.

A Stora Enso ugyanezt a gyártói minősítést szeretné megszerezni a csehországi Zdirecben működő fűrészüzemhez is, ahol már a cégcsoport negyedik CLT-gyártósora épül, ami várhatóan 2022 harmadik negyedévében kezdi meg működését.

szerk: Tóth János, Forrás: PanelsFurniture

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

21. ausztrál Timber Design Awards nyertesei

Következő cikk

Pilis Üzemmód és Pilis Lék Kísérletek



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések