FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Stora Enso Sylva faépítési készlete

A Stora Enso Sylva néven egy előre gyártott, egyedi alkalmazásokból álló, just-in-time az építkezés helyszínére szállított faépítési készletet dobott piacra. A készlet célja, hogy gyorsabb építkezést, alacsonyabb költségeket, hatékonyabb nyersanyag-felhasználást és kevesebb károsanyag-kibocsátást tegyen lehetővé, mint a beton vagy az acél.

“Az egyik fő oka annak, hogy az építőipar szén-dioxid-kibocsátása elérte a legmagasabb szintet, az olyan szén-dioxid-intenzív anyagokra, mint az acél és a beton, való folyamatos túlzott támaszkodás” – mondta Lars Völkel, a Stora Enso faipari alelnöke és fatermék üzletágának vezetője.

“A közelmúltbeli, masszív faanyagokon alapuló mérnöki innovációk leszoktatnak az ezektől az anyagoktól való függőségről. Ma magasabbra, erősebbre és könnyebbre építhetünk fából, mint valaha, és most a Sylva-nak köszönhetően ezt még egyszerűbbé tesszük.”

A Sylva a Stora Enso mérnöki és előregyártott termékcsaládja, mint például a keresztrétegelt faanyag (CLT), a rétegelt furnérfűrészáru (LVL) és a ragasztott rétegelt faanyag (GLT).

A Sylva-készlet állítólag személyre szabott falakat, padlókat, tetőket, lépcsőket, gerendákat és oszlopokat tartalmaz, amelyek optimalizálják a masszív fa felhasználását, hogy mindenféle tipológiájú és léptékű épületek egyedi projektigényeihez igazodjanak.

A Stora Enso arról is beszámolt, hogy az ausztriai Ybbsben épülő automatizált bevonósorával tovább növeli a Sylva-elemek értékét és minőségét, mivel kiváló minőségű, vízbázisú bevonatokat kínál, amelyek megvédik őket a nedvességtől, a napfénytől, a rovaroktól és a tűzzel szemben.

Ez rövidebb építési időt eredményez, csökkenti az építőipari vállalatok költségeit, valamint hozzáadott értéket és jobb termékminőséget biztosít.

“Azzal, hogy előregyártott, könnyen telepíthető alkatrészeket szállítunk az építkezésekre, választ adunk a helyszíni építés növekvő tendenciájára, miközben megoldást kínálunk az iparág munkaerőhiányára. A Sylva by Stora Enso egy olyan játék, amely megváltoztatja ennek megvalósítását, a betont és az acélt megújuló fával helyettesíti, lehetővé téve a körkörös, alacsony szén-dioxid-kibocsátású építési folyamatot” – zárta Mathieu Robert, a Stora Enso építési megoldásokért felelős vezetője.

szerk/ford: Tóth János, forrás: PanelsFurniture 10-14

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Betonüzem fala fából készült

Következő cikk

Zöld építés és rezsicsökkentés



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések