FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Betonüzem fala fából készült

A német Brüninghoff fa- és betonelem-gyártó a Metsä Wood Kerto LVL-ből készült előregyártott fa falelemeket választott új betonelemgyártó üzemcsarnokához. A magas szintű előregyártásnak köszönhetően optimalizálták az összeszerelési időt. Ugyanakkor a felhasznált anyag fenntartható és anyagtakarékos, így illeszkedik az új üzem általános koncepciójához.

“A Brüninghoff csoport előregyártott fa- és betonelemeket gyárt, különös tekintettel azokra a termékekre, amelyekben nagyon magas a fatermékek aránya, mint például a rétegelt furnérfűrészáru. Ennek érdekében gondosan választjuk ki a fenntarthatósági stratégiánkhoz illeszkedő és megbízható partnereket. Ebben az összefüggésben választottuk a Metsä Wood Kerto LVL-ből készült falelemeket új betonelem-gyárunkhoz” – magyarázta André Leipold, a Brüninghoff műszaki igazgatója.

A németországi Heidenben található modern betonelem-gyár területe mintegy 17 000 négyzetméter. Az előregyártott, nem teherhordó falelemekhez a Metsä Wood Kerto LVL L-elemeit és Kerto LVL T-csapokat használták. A falelemek teljesen befedik a csarnok magasságát, így a csarnok vonzó megjelenést kap, miközben megfelel a fenntarthatósági előírásoknak.

A Metsä Wood rétegelt furnérfűrészáru (LVL) anyagtakarékos; más faanyagokhoz képest kevesebb térfogatra van szükség, és a szilárdság/tömeg aránya optimális.

“A Metsä Wood Carbon Storage Calculator segítségével végzett számítások szerint csak a gyárépületben használt Kerto LVL összesen 165,8 tonna CO2e-t tárol. Ez azt jelenti, hogy más építőanyagokkal összehasonlítva a fa nagyon fenntartható” – magyarázta Leipold.

A Metsä Wood szerint az épület összesen 239 falelemet tartalmaz, amelyek összfelülete mintegy 5000 négyzetméter. A beszerelt fal-elemek a Brüninghoff elemgyárban készültek, és egy hibrid szerkezetből álló, teherhordó betonvázra vannak rögzítve.

szerk/ford: Tóth János, forrás: PanelsFurniture 09-22

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Hőszigetelő-falemez gyár indult

Következő cikk

Stora Enso Sylva faépítési készlete



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések