FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

3,6 millió embert foglalkoztat az EU erdőalapú gazdasága

Az erdei ökoszisztémák számos előnnyel járnak a társadalom számára: amellett, hogy építési vagy tüzelőanyagként felhasznált fát biztosítanak, az erdők döntő szerepet játszanak a levegő és a víz tisztításában és az árvizek megelőzésében. Emellett otthont adnak a vadon élő állatoknak, valamint a pihenés és a kikapcsolódás helyszínei.

Az erdők természetes szolgáltatói a szolgáltatásoknak, és ebből adódóan, 2021-ben a különböző kapcsolódó szakágazatokban összesen 3,6 millió embernek biztosított munkát az erdő. Míg az EU-ban a teljes foglalkoztatás 2011 és 2021 között 5,9%-kal nőtt, addig az erdészeti ágazatban ugyanebben az időszakban a foglalkoztatás minimálisan csökkent (-0,4%).

A több mint 159 millió hektárnyi erdővel rendelkező EU-ban 2021-ben 3,2 millió ember dolgozik az erdőgazdálkodással és a faalapú iparral kapcsolatos tevékenységekkel foglalkozó társas vállalkozásokban (NACE Rev. 2. szerinti besorolással), és további 437 ezer önálló vállalkozó dolgozik ebben az ágazatban.

A legtöbb embert foglalkoztató tevékenység a bútorgyártás volt, ahol összesen 1,1 millió foglalkoztatott és 174 ezer önálló vállalkozó dolgozott.

Foglalkoztatás az erdészetben és a faalapú iparágakban, 2011-2021, EU (NACE Rev. 2. tevékenységek szerint)
Adatok forrása: for_emp_lfs

A második legnagyobb foglalkoztató a fafeldolgozás, valamint a fa- és parafatermékek gyártása (kivéve bútorgyártás) és a szalma- és fonottáru gyártása volt, 1,0 millió foglalkoztatottal és 153 ezer önfoglalkoztatóval. A harmadik helyen a papír és papírtermék gyártása állt 615 ezer foglalkoztatottal és 15 ezer önfoglalkoztatóval. A legkevesebb munkavállalót az erdőgazdálkodás (erdészet és fakitermelés) regisztrálta: közel 450 ezer alkalmazottat és 95 ezer önfoglalkoztatót.

Ma ünnepeljük az Erdők Nemzetközi Napját, amelyet minden évben március 21-én tartanak, és amelynek célja, hogy felhívja a figyelmet az erdők fontosságára.

forrás: EUROSTAT

Előző cikk

Egészséges erdők az egészséges emberekért

Következő cikk

150 mód a fák megünneplésére



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések