FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EU-konzultáció – gazdák nézőpontja

Az Agrárminisztérium minden lehetséges eszközzel küzd Brüsszelben a Közös Agrárpolitika uniós szabályainak egyszerűsítéséért. Most a gazdálkodókon a sor, hogy közvetlenül jelezzék egy uniós online felmérés keretében Brüsszel felé, hogy a támogatásokhoz kapcsolódó mely eljárások és szabályok kapcsán ütköznek nehézségekbe, mely terheket érzik a legsúlyosabbnak.

Magyarország azonnal reagált, amikor 2024 februárjában a széles körű európai gazdatüntetések nyomán, az elmúlt egy év tapasztalatai alapján felmerült a lehetősége a Közös Agrárpolitika 2023-tól alkalmazandó új szabály- és eszközrendszere egyszerűsítésének. Az EU belga elnöksége felé 45 érdemi javaslatot fogalmazott meg hazánk a gazdálkodókra nehezedő szigorú előírások és adminisztratív terhek enyhítése, továbbá a kötelező ellenőrzések csökkentése érdekében.

Az Európai Bizottság márciusban egy online felmérést indított annak érdekében, hogy közvetlenül az uniós gazdáktól szerezze be a véleményüket, észrevételeiket a Közös Agrárpolitika (KAP) keretében nyújtott pénzügyi támogatásokhoz kapcsolódó eljárásokról és szabályokról, valamint az élelmiszer- és mezőgazdasági szabályozásokról az EU-ban.

A KONZULTÁCIÓ HÁTTERE ÉS CÉLJA

A kérdőív kitöltése legfeljebb 20 percet vesz igénybe.

A konzultáció célja annak felmérése, hogy milyen terheket rónak a mezőgazdasági termelőkre a közös agrárpolitika (KAP) keretében nyújtott pénzügyi támogatáshoz kapcsolódó eljárások és szabályok, valamint az élelmiszerekre és a mezőgazdaságra vonatkozó egyéb uniós szabályok.

Ez segíteni fog abban, hogy feltárjuk az érintett szakpolitikáknak és rendszereknek az EU országaiban történő alkalmazásával kapcsolatos aggályok és nehézségek forrásait annak érdekében, hogy meghatározzuk a javításra szoruló területeket.

A felmérés eredményeit egy részletes elemzés részeként, 2024 őszén tesszük közzé.

Ahhoz, hogy véleményét biztosan figyelembe vehessük, kérjük győződjön meg arról, hogy a kérdőívet sikeresen benyújtotta. Ha ideje engedi, kérjük, vegye fontolóra a nem kötelező kérdések megválaszolását is.

Arra kérjük a magyar gazdálkodókat, hogy támogassák a munkánkat azzal, hogy április 8-ig közvetlenül az Európai Bizottság felé is értékelik az egyes támogatási előírások bonyolultságát vagy éppen a helyes mezőgazdasági és környezeti állapot kapcsán megállapított követelmények, illetve az egyéb környezetvédelmi és egészségügyi követelmények alkalmazásának nehézségeit.

Fontosnak tartjuk, hogy magyar mezőgazdasági termelők tapasztalatai és véleménye, javaslatai ne csak a magyar kormányzat, hanem Brüsszel számára is legyen ismert. Minél több európai gazdálkodó ad valós képet a helyzetéről és álláspontjáról, annál nagyobb eséllyel nyílik lehetőség érdemi és hatékony intézkedések kidolgozására uniós szinten.

A 2024. évi „Egyszerűsítés – a mezőgazdasági termelők nézőpontja” elnevezésű kérdőív ezen a linken érhető el, (a magyar nyelvű változat a képernyő felső kék sávjának jobb sarkában választható ki), amelynek kitöltése legfeljebb 20 percet vesz igénybe.

forrás: AM Sajtóiroda

Előző cikk

2024. január: nőtt az építőipari termelés volumene

Következő cikk

Faültetés KecskemétenStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések
Tovább

Durva közúti baleset

Egy erdészeti traktor karambolozott egy személyautóval Vas vármegyében, április 4-én. A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint a szentgotthárdi karambolt követően…