FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

EUBA az EU biogazdaságáról

Az Európai Biogazdasági Szövetség (EUBA), amely 13, a biogazdaságban tevékenykedő, különböző ágazatokban tevékenykedő vezető európai szervezetet képvisel, üdvözli az Európai Bizottság június elején közzétett, a biogazdasági stratégiáról szóló előrehaladási jelentését.

A június 9-én közzétett jelentés bemutatja a 2018-as biogazdasági stratégia végrehajtásának jelenlegi állását és a biogazdaság általános fejlődését Európában. Az EUBA üdvözli a 2018-as biogazdasági cselekvési terv végrehajtása terén elért eredményeket, többek között a fosszilis alapú termékek megújuló nyersanyagokkal, termékekkel és üzemanyagokkal való helyettesítésének szerepének erősítésére, valamint a bioalapú ágazatok méretnövelésére helyezett hangsúlyt az új, körkörös bioalapú Európa közös vállalkozás elindításával.

A biogazdaság az egyik legsikeresebb példája annak, hogy az európai stratégiai dosszié jelentősen hozzájárul a kulcsfontosságú uniós célkitűzések eléréséhez. Éves szinten már most is több mint 2 billió eurót ér, és közel 18 millió európainak ad munkát, miközben hatalmas lehetőségeket kínál az olyan társadalmi kihívások kezelésére, mint az erőforrás-hatékonyság, az éghajlatváltozás, a biológiai sokféleség megőrzése, az európai fenntarthatóság fokozása és az értékteremtés. Az EU új növekedési stratégiájának teljes körű megvalósítási szakaszába lépve az EUBA fontosnak tartja, hogy az európai zöld megállapodás konkrétan támogassa a fenntarthatóbb körforgásos biogazdaságra való áttérést. Nagyra értékeljük, hogy az elért eredményekről szóló jelentés elismeri a biogazdaság hozzájárulását az európai politikai kontextusban, amelynek középpontjában a Zöld Megállapodás áll. Ennek ellenére a biogazdaságnak nagyobb támogatásra van szüksége számos olyan szakpolitikai területen és kezdeményezésben, ahol koherenciára van szükség a fenntartható biogazdaságba történő új beruházások megerősítéséhez.

Úgy véljük, hogy Európa képes meghatározni a biogazdaság európai modelljének formáját az elkövetkező évtizedekre. Az EUBA ezért felszólítja a politikai döntéshozókat, hogy az EU biogazdasági stratégiája és az EU Green Deal végrehajtása révén ösztönözzék a biogazdasági ágazat további fejlődését.

szerk: Tóth János, forrás: CEPF

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Településfásítás Veszprém megyében

Következő cikk

EU: véleményezhető a természet helyreállítási törvény-tervezete



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések