FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

LignoWallMobil – termékfejlesztés

A Drezdai Faipari Technológiai Intézetben (IHD) a múlt év végén megkezdődött a “Túlnyomóan megújuló nyersanyagokból készült, nagy hőátadási ellenállású könnyű, lapos szendvicselemek fejlesztése kültéri fal- és mennyezetelemként történő felhasználásra” című kutatási projekt munkája, melyet LignoWallMobil rövidítéssel emlegetnek.

A kutatási projekt részeként a tömörfa komponensek könnyű lignocellulóz alapú elemekkel való helyettesítésén dolgoznak. Fali és mennyezeti alkatrészként kell őket használni mindenekelőtt ott, ahol mozgatni kell őket – például szállítás közben vagy barkácsolás közben. Főleg a helyiségek különböző használati forgatókönyvekhez való alkalmazkodóképessége tekintetében az alacsony tömeg és az alkatrészvastagság szempontjai is előtérbe kerülnek.

Eddig az ideiglenes épületek és melléképületek gyakran tömör rönkökből, többhéjú faprofilból vagy favázas szerkezetből épültek, és nem változtathatók meg. A falak és a mennyezetek általában szilárdan kapcsolódnak egymáshoz, így a térhasználat további bővítése vagy megváltoztatása nem lehetséges.

A projekt célja olyan kültéri használatra szánt lapos és egyszerűen ívelt alkatrészek kifejlesztése, melyeket a jó termikus tulajdonságok, valamint a méretstabilitás és tartósság mellett mindenekelőtt a nagy időjárásállóság és a könnyű kezelhetőség (könnyen összeszerelhető, átalakítani és szétszerelni) és lehetőleg megújuló nyersanyagból áll. A beltéri felhasználás sem kizárt.

Forrás: Asztalosok – faipari gyártók fb-csoport, Katonás József az IHD közleménye alapján

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Jankó Ablak - 35 éves

Következő cikk

100 méter magas svájci faépület



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések