FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Kampány: Légy üdvözölve az erdőmben

 

 

"Az erdők csökkennek Európában." "Erdőink rossz, rossz állapotban vannak." "Az erdőirtás Európában is kihívást jelent." ‘Az erdőtulajdonosok jobban törődnek a pénzzel, mint a biológiai sokféleséggel.’ … Íme néhány vélemény, amelyet általában hallani lehet az erdőkkel kapcsolatos uniós szintű vitákban. Úgy tűnik azonban, hogy azok, akik ezeket mondják, gyakran nem értenek a helyszíni valósághoz, nem ismerik azt. Ki látott már valaha erdőgazdálkodási tervet (erdőtervet)? Ki tudja, hogyan és miért végeznek ritkítási műveletet (előhasználat)? Ki tud az erdőgazdálkodás költségeiről, mielőtt a tulajdonos bármilyen bevételt elérhetne? Ezért nagy szükség van a nyilvánosság és a politikai döntéshozók ismereteinek bővítésére az európai erdőkkel és erdőtulajdonosokkal kapcsolatban, és mi más lehetne a jobb módja ennek, mint megadni a szót azoknak az embereknek, akik életüket az erdők gondozásának szentelték?

Ma (2021. 03. 30.) az Európai Erdőtulajdonosok Szövetsége (CEPF), a Copa-Cogeca és az Európai Földtulajdonosok Szervezete (ELO) tájékoztató kampányt indított ‘Welcome to my forest’ (Üdvözöllek az erdőmben) címmel a közösségi médiában. Videoklipek sorozatában több tagállam erdőtulajdonosai invitálják az erdőjükbe a nézőket, hogy hallhassák és lássák, milyen az erdőtulajdonos, milyen kihívásokkal kell szembenézniük, milyen célkitűzéseik vannak az erdőgazdálkodás terén, és mitől motiváltak. A valóság, ami távol áll a médiában megjelenő polémiáktól és általánosításoktól.

Az első tíz ajánlás megtekintése után egyértelmű, hogy az erdőtulajdonosok nem homogén csoport, és annyi sokféle erdő van, ahány erdőtulajdonos. Valamennyi erdőtulajdonosnak azonban van egy közös vonása – mindannyian a lehető legjobban szeretnének vigyázni erdeikre, hogy azok továbbra is létezhessenek, és számos előnnyel járhassanak a társadalom és a jövő generációi számára. Fontos üzenetet is közvetítenek, amelyet a fősodratú (mainstream) média gyakran elfelejt: az éghajlatváltozással szemben kulcsfontosságú az erdei erőforrásaink fenntartható kezelése, és eleven ágazatot kell fenntartanunk, ha meg akarjuk tartani erdeink egészségét.

Ezért a kampány partnerei mindenkit arra hívnak, hogy kövesse a #WelcomeToMyForest-et a közösségi médiában, és hallgassa meg az erdőtulajdonosokat – azokat az embereket, akik az erdeik gondozásával a jövőnkről is gondoskodnak.

 

Rögtön két videó:

 

Clara Castelló Spanyolországból:

 

 

Märt Linnamägi Észtországból:

 

 

A Welcome To My Forest honlapja pedig itt érhető el.

 

A CEPF a sajtóanyagához felidézi az Európa erdeinek állapotáról 2020-ban készült tanulmány legfontosabb megállapításait. Erről a FATÁJ-ban már hírt adtunk:

Európai Erdők állapota 2020 című jelentés (2020-12-18) Ez a jelentés ismertetése.

Európa erdeje egyre több (2021-02-02) Itt pedig finn szerző igyekszik ugyanezt minél közérthetőbben tálalni.

Forrás: CEPF

Kiegészítés:

 

A sajtóanyag eredetije angolul.

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Hogyan készül a BEFAG parketta?

Következő cikk

Bútoripari trendekStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések