FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

COFO27

Fa ültetése Budapesten – költségek


Fák a 2021-ben megújuló, és több fát kapó Blaha Lujza téren. Fotó: Soós Bertalan

Írásunkban egy konkrét ötlettípuson mutatjuk be, milyen költségekkel számol a Fővárosi Önkormányzat.

A részvételi költségvetésbe sok olyan ötlet érkezett, hogy a Fővárosi Önkormányzat ültessen fákat bizonyos helyekre, így mi most egy fa elültetésének példáján szeretnénk bemutatni, hogy hogyan alakulnak a költségek.

 

Ezzel kapcsolatban azt a legfontosabb tisztázni, hogy nem mindegy, hogy Budapesten belül hol szeretnénk ültetni.

 

Külvárosi területeken ugyanis, ahol sokkal kevésbé sűrű az utcák hálózata és az azok alatt futó közmű-hálózat, ez sokkal kevesebb munkával jár, ezért sokkal olcsóbb, mint a belvárosban, ahol nagyon sűrű a föld alatt futó közműhálózat és az utcák szerkezete nem enged teret arra, hogy szabadon lehessen a fák helyét meghatározni, és oda megfelelő méretű ültetőgödröt ásni, valamint rengeteg átalakítással jár a közmű kábelek védelme is.

Az, hogy a közműszolgáltatások hosszú távon fennakadásmentesek legyenek, és a fák is jól érezzék magukat, túléljék az átültetés sokkját, megfelelő szakértelmet kíván, nem egy egyszerű kerti faültetésről van szó.

 

Térjünk rá a számokra. Egy fa elültetése Budapesten 110 ezer Ft-tól akár 2 millió Ft-ig terjedhet, helyszíntől függően. Átlagos esetben a főváros kertészeti cége, a FŐKERT 110ezer Ft-ból tud ültetni egy fát.

 

– Ez tartalmaz egy előnevelt fát, legalább 10-12 cm-es átmérőjű törzzsel, ami szállítással együtt 50 ezer Ft. Itt röviden ki kell térnünk arra, hogy előnevelt fákra a közterületen a megmaradás miatt van szükség. Egy vékony suhángot a parkoló autók figyelmetlenségből, a fűkaszás véletlenül, a vandál szándékosan is kipusztulhat, eltörhet, kidönthet. A közterület nagy igénybevételnek kitett terület, ahol a kertben ültetett kis fák megmaradása nem garantált.

– Részleges vagy teljes talajcserét minimum 1,5 m2-es területen, ami szállítással együtt 15 ezer Ft.

– Karózást három karóval a szélteher ellen – 20 ezer Ft.

– Egy fűkasza elleni védőgyűrűt – 1 ezer Ft.

– Öntözést és metszést minimum kétéves fenntartással, ami 14 ezer Ft.

Ezekhez jönnek hozzá az extra költségek, ha az ültetés olyan területen történik, ahol a fa is több veszélynek, szennyezésnek van kitéve, illetve több beavatkozást kell elvégezni az ültetés során.

 

Ezekre a beavatkozásokra elsősorban a Nagykörúton belül kell számítani:

– Öntözőzsák a jobb megmaradás érdekében – 15 ezer Ft

– Gyökérfúrás, tuskóeltávolítás, ha a fa helyén elszáradt fa, tuskó áll, ez 100-tól 200 ezer Ft költséget jelent

– Közműkiváltások, gyökérgátak, szerkezeti talajok, drénezés, betonfeltörés, új szegélyépítés nagyon burkolt, belvárosi, nagyon közműves területeken – ezek költsége 500 ezer Ft-tól akár 1 millió Ft-ig is terjedhet

– Gyökércellás megoldások, közművek védőcsövezése a fa 6 m2-es környezetében, belvárosi környezetben – ennek ára 1 millió Ft

Látszik tehát, hogy a kérdésre, hogy mennyibe kerül egy fa ültetése Budapesten, nem lehet egyszerű választ adni, csak akkor, ha tudjuk, hogy pontosan hova szeretnénk ültetni, illetve szinte minden esetben kell számolni járulékos költségekkel, és nem tisztán egy kertészetben kapható fa árával.

 

Az faültetéssel kapcsolatos árakat és információkat Bardóczi Sándor, Budapest főtájépítésze bocsájtotta rendelkezésünkre.

Forrás: ÉnBudapestem

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Hogyan készül a BEFAG parketta?

Következő cikk

Bútoripari trendekStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések