FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Svédek a Megújuló Energia Irányelv felülvizsgálatáról

 

A 04-15-i EU konzultáció – megújulóenergia-irányelvről FATÁJ cikkben ismertettük a RED megújítására elérhető javaslatot. Lényege, hogy a 20 MW fölötti hőteljesítményű erőművekbe, fűtő-hűtő-művekbe, valamint a 2 MW fölötti hőteljesítményű faelgázosítókba beszállított elsődleges erdei biomasszáról (tűzifa, erdei apríték) az eladónak, a vevőnek vagy harmadik szereplőnek gondoskodnia kell, hogy legyen tartamossági igazolás, dokumentáció. A pontos megfogalmazás és a részletek a fenti FATÁJ cikkben találhatóak.

Április 28-ig lehet a nyilvános konzultációban bárkinek erről véleményt mondania, így több erdészeti szervezet is foglalkozik ezzel szerte az EU-ban.

A Megújuló Energia Irányelv (RED) honlapja az EU-nál. A 2009. évi RED-ból lett 2018-ban a RED-II és most alakul a RED-III.

 

A Svéd Erdőipari Szövetség véleménye:

 


 

 

Növelje az ambíciót, de ne változtassa meg a játékszabályokat!

 

A Svéd Erdőipari Szövetség (SFIF) támogatja a Zöld Megállapodást (Green Deal) és az éghajlat-semleges társadalom 2050-ig tartó fontos célját, valamint a megújuló energiákról szóló irányelvben megfogalmazott ambíciókat. Tudomásul vesszük a fenntartható bioenergia-gyakorlatok fontosságát is, ideértve a biodiverzitás fenntartását és fokozását.

Az erdőalapú ipar hozzájárulása a növekvő körkörös biogazdasághoz a stabil szabályozási kerettől függ, amely lehetővé teszi az ipar számára, hogy versenyképes legyen a globális piacon, hozzáférve a megbízható és megfizethető energiához és szállításhoz, valamint a fenntartható biomasszához.

 

Az SFIF sürgeti a Bizottságot, hogy vegye figyelembe a következő kulcsfontosságú üzeneteket a RED2 felülvizsgálata során:

 

– Örvendetesek a megújuló energiaforrások használatával kapcsolatos törekvések, de az egyes energiaágazatokra vagy technológiákra vonatkozó célok számát nem szabad tovább bővíteni.

– El kell ismerni az erdőipar hozzájárulását a körkörös biogazdasághoz és a bioenergiához.

– A fenntartható erdőgazdálkodás egyenlő a fenntartható és szén-dioxid-semleges bioenergiával.

– Kerülni kell az erdei biomassza bioenergia-felhasználására vonatkozó részletes szabályokat. Ehelyett továbbra is a támaszkodni kell piacra a felhasználás optimalizálásában és az erdészet nemzeti kompetenciájára.

– Lehetővé kell tennii a tagállamok számára, hogy a további felülvizsgálat okozta késedelem nélkül hajtsák végre az elfogadott erdőalapú bioenergia-fenntarthatósági és ÜHG-kritériumokat (29-31. Cikk).

– Ne szakítsák meg a fejlett bioüzemanyag-projekteket a IX. Mellékletben szereplő lista módosításával.

 

 

Forrás: SFIF
SzF: MM

Továbbá:

Fenntarthatóság: a meglévő kritériumok megvalósítása az elsődleges prioritás

Az érdekelt felek egyetértenek abban, hogy az erdei biomassza meglévő fenntarthatósági kritériumainak nemzeti és helyi szinten működőképessé tétele kulcsfontosságú, és ezeket tovább kell javítani.

A megfelelő és hatékony fenntarthatósági kritériumok létfontosságúak annak érdekében, hogy nagyobb szerepet töltsön be a fenntartható erdei bioenergia az EU azon erőfeszítéseiben, hogy 2030-ig legalább 55%-kal csökkentsék az üvegházhatást okozó gázok kibocsátását, és 2050-re elérjék az éghajlat semlegességet.

A legutóbbi, április 13-i Wood Be Better rendezvényen Giovanni De Santi, az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának (JRC) fenntartható erőforrásokért felelős igazgatója megjegyezte, hogy az Európai Zöld Megállapodás ‘szorgalmazza az éghajlatváltozás elleni küzdelmet és a környezetvédelemnek a lehető legnagyobb mértékű összeegyeztetését’.

Mindkettő esetén a nagyobb törekvés reflektorfénybe helyezi az erdőgazdálkodást, mint a fenntartható biomassza és az európai megújuló energia fő forrását.

 

A biológiai sokféleség és a klíma akciók összehangolása

 

A fenntartható biomassza-kínálatot és -keresletet értékelő, a KKK (JRC) 2021 januárjában közzétett jelentése néhány olyan előnyös megoldást azonosít, mint például a ‘korábbi mezőgazdasági területek vegyes fajú ültetvényekkel erdősítése’ – mondta De Santi. De vannak olyan lehetőségek is, amelyek kevésbé kedveznek a biodiverzitásnak, és vannak olyanok, amelyek sem a természetvédelemnek, sem az éghajlatváltozásnak nem kedveznek.

Az EU elsődleges prioritása a fás biomassza fenntarthatósági kritériumainak bevezetése, amelyekről az EU második Megújuló Energia Irányelve (REDII) részeként 2018-ban megállapodtak. Ez ‘jelentősen megerősítette’ az EU fenntarthatósági kereteit – mondta Giulio Volpi, a Bizottság Igazgatóságának szakpolitikai tisztviselője. Energiaügyi Főigazgatóság.

De a 2018-as kritériumokat még nem hajtották végre nemzeti és helyi szinten. Ennek határideje 2021 június. A Bizottság véglegesíti a végrehajtási cselekvési tervet, amely további útmutatást nyújt a tagállamoknak.

 

A kiszámíthatóság prioritása

 

Az erdőtulajdonosok magukévá teszik a fenntarthatóságot. Megértik erdőik értékét. "Mindez a faanyag egészének felhasználásáról szól" – mondta Josefine Nilsson, az SCA biofinomító üzletfejlesztési menedzsere, Európa legnagyobb magánerdő-tulajdonosa és nagy erdőalapú ipari tevékenységek üzemeltetője. "Az érték legnagyobb része tömörfa termékekbe kerül."

Az SCA évi 300.000 tonnás fejlett bioüzemanyag-termelő létesítményt építését tervezi a legnagyobb cellulózgyárában. Ez körülbelül annyi üzemanyag-mennyiséget jelent, amennyitt Svédországban a belföldi repüléshez használnak fel évente. Nilsson attól tart azonban, hogy egy REDIII javaslat ezen nyár miatt megváltoztathatja azt, ami fenntarthatónak számít, nevezetesen mely alapanyagokat ösztönzi a REDII IX. Melléklete által.

"Egy ekkora projekt kidolgozása időt vesz igénybe" – mondta. "Ha elkezdjük megváltoztatni az alapszabályokat, akkor késleltethetjük ezeket a nagy beruházásokat."

Patrick ten Brink, a mintegy 160 civil társadalmi szervezetből álló hálózat, az Európai Környezetvédelmi Iroda (EEB) főtitkárhelyettese és uniós politikájának igazgatója azt javasolta, hogy különböző típusú kiszámíthatóságok létezzenek, beleértve az ökoszisztéma-szolgáltatásokkal és az éghajlatváltozással kapcsolatosakat. Támogatja a fenntarthatósági kritériumok legalább néhány változtatását a közeljövőben.

 

Fejlesztési lehetőség

 

A továbbiakban van mit javítani. Az egyik legnagyobb kihívás a jó adatok megszerzése. A KKK (JRC) nem tudta azonosítani a ma Európában felhasznált fás biomassza 14%-ának forrását. [Megjegyzés: Erről a FTÁJ 2021-01-31-én számolt be.]

"Növelnünk kell az átláthatóságot a fenntarthatóság értékeléséhez" – mondta Pär Holmgren, az eseménynek otthont adó svéd zöld európai parlamenti képviselő. "Anélkül, hogy tudnánk, mennyit és milyen típusú [biomasszát] használnak a bioenergiához, nem lehet hatékony politikát végrehajtani, és mindig vannak nézeteltérések a hatásokkal kapcsolatban."

A Bizottság azt javasolja, hogy a több adat megszerzésének egyik módja a jelenlegi fenntarthatósági kritériumok kiterjesztése a kisebb energiaüzemekre. A REDII szerint csak a legalább 20 MW teljesítményű üzemekre vonatkoznak. pedig ez prioritás ten Brink számára.

A KKK (JRC) jelentésének további ajánlásai: annak biztosítása, hogy az uniós és a nemzeti szintű ösztönzők csak a mindenki számára előnyös útvonalakat mozdítsák elő, a ’tilos’ terület fogalmának kiterjesztése a mezőgazdaságtól az erdőkig, az erdőtelepítés korlátozása olyan területekre, ahol ez nem károsítja jelentősen a biológiai sokféleséget, és jobb eszközök kifejlesztése a fenntarthatatlan import kockázatának kezelésére.

A Bizottság jelenleg a fenntarthatósági kritériumok ‘célzott megerősítésének’ számos lehetőségét vizsgálja – foglalta össze Volpi. "A cél a megfelelő egyensúly megtalálása a biomassza fenntartható termelése között az egész gazdaság számára – az anyagok és az energia -, valamint a biológiai sokféleség megőrzése és helyreállítása, valamint a szénelnyelők fokozása között."

Ten Brink elmondta: "Van lehetőség, ha jól csináljuk, és fenyegetés, ha rosszul csináljuk."

Forrás: SFIF
SzF: MM

Meg még ez is érdekes, de ezt a lelkes olvasóra bízom:

Net zero needs increasing amounts of sustainable bioenergy

Az erdők, mint a fenntartható biomassza legnagyobb szolgáltatói, kulcsfontosságú szerepet játszanak a fosszilis tüzelőanyagok helyettesítésében, hogy Európa az éghajlat-semlegesség felé haladjon. Az erdőalapú bioenergia ‘kulcsfontosságú’ szerepet játszik abban, hogy az EU elérhesse éghajlati céljait – mondta az Európai Bizottság tisztviselője a Wood Be Better rendezvényen április 13-án.

Stb, a továbbiak a forrásban angolul: SFIF

 

 

 

 

Előző cikk

MobileForester a digitális relaszkóp

Következő cikk

30 fát ültettek el Szatymazon



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések