FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

MobileForester a digitális relaszkóp

A MobileForester Relaszkóp a digitális technika alkalmazásával leegyszerűsíti a felmérésben dolgozó szakemberek dolgát. A tükrös relaszkóp így az erdészeti analóg mérési technika utolsó mohikánjaként átadhatja helyét a digitális technikának.

Digitális technika alkalmazása az erdőgazdálkodásban már több évtizedes múltra tekint vissza, mégis vannak olyan területek, ahol a mai napig az analóg eszközök használata domináns. Ilyen terület az erdőfelmérés, aminek legösszetettebb eszköze a relaszkóp. Ez a sokoldalú mérőeszköz több évtizede az analóg mérési technika utolsó mohikánjaként őrzi szerepét a körlapösszeg meghatározásban. A MobileForester Relaszkóp funkciója, ennek minden tudását integrálva és kiegészítve a digitális technika alkalmazásával leegyszerűsíti a felmérésben dolgozó szakemberek dolgát. Az új eszköz adta nagy pontosságú, digitális adatok az eredményes erdőgazdálkodás egyik alappilléreként jelentkeznek.

A jelenleg alkalmazott relaszkóp használatának pontossága és így az eredményessége nagyban függ a felhasználó gyakorlatától és lelkiismeretességétől, tehát magától az emberi tényezőtől, ami több hibaforrást rejt magában. Ehhez hozzá kell vennünk a manuális adatrögzítésben rejlő hibákat továbbá, hogy a mért adatok számítógépre vitele mennyi többlet idővel jár. Ezekkel szemben a digitális technika nemcsak ezen emberi tényezők kiküszöbölését, a felmérési idő jelentős csökkenését, hanem további előnyöket is kínál. Az adatok a mérés pillanatában, nagy pontossággal rögzítésre kerülnek, minden felállás GPS koordinátáját is menti a program. Az adatok mellett a számítási eredmények már a helyszínen rendelkezésre állnak. Mindezek az előnyök szükségszerűvé és időszerűvé teszik, hogy az erdőkészlet felmérésébe is elterjedjen a digitális technika alkalmazása.

A MobileForester digitális mérőeszköz jelenleg hat funkciót kínál a felhasználók számára, amik közül a digitális relaszkóp funkció a legforradalmibb.

A felmérés elején a sávszélesség kiválasztásával kezdünk. A MobileForester négy sávszélességet ajánl fel, ami vastagabb vagy véghasználati állományokban nagyobb mérési pontosságot biztosít. Körmérésenként korlátlan számú fafaj megadása lehetséges, illetve elkülöníthető a fő és a mellékállomány is. A készülék digitális mivoltának köszönhetően az adatbevitel pillanatában menti és ki is jelzi az adatokat, így a mérés folyamán nem kell adatokat fejben tartani. A zoomolási lehetőség nagyban hozzájárul a mérés pontosságához, hiszen így könnyen eldönthető, hogy a választott sávszélességbe beleesik-e az adott egyed. A mérési magasság meghatározását beépített szintező segíti, az állvány használata pedig a felmérő munkáját teszi pontosabbá és kényelmesebbé.

A körben haladás jól nyomon követhető a kijelző jobb felső sarkán látható kör radaron, így nincs szükség a kezdő egyed megjegyzésére vagy megjelölésére. A körmérés befejezése után az adott körméréshez tartozó átlag famagasság és átmérő becsléssel vagy a készülék sokoldalúságát kihasználva méréssel egyaránt megadható. A lombkorona záródás megadása becsléssel történik. A MobileForester a bal felső sarokban folyamatosan mutatja az irányszöget, ezzel a következő mérési pont könnyebben megtalálható. A képernyő közép felső részén a körmérés azonosítója adható meg tetszőlegesen.

Az applikáció további előnye, hogy a körmérésenkénti statisztika megtekintése már a helyszínen lehetséges és nem szükséges az időigényes adatrögzítés, számolás és egyéb papírmunka. A mérési információk a MobileForesterről egyszerűen átvihetők számítógépre és táblázatkezelő szoftverek (pl. excel) segítségével megnyithatók.

A MobileForester-rel a mérési feladatok végrehajtása, az állománynyilvántartás és a térképkezelés (pl. TERI) egy eszközön valósulhat meg. Így az erdészek aktív, sokrétű munkatársává válik a készülék.

Forrás: Faforrás Kft.

Kapcsolódó:

MobileForester – új innovatív erdészeti mérőeszköz FATÁJ 2020-04-03

A MobileForester elsősorban a terepi felmérésekkel megbízott erdészeknek kíván hathatós segítséget nyújtani. A Faforrás Kft. által kifejlesztett készülék digitális technika minden előnyét kihasználva egyetlen eszközként váltja ki a felmérések során használt mérőeszközöket, rögzíti és tárolja az adatokat. Tehát a felhasználó digitális eredményekhez jut már a helyszínen, ráadásul a mérések a hagyományos módszereknél sokkal gyorsabban és pontosabban végezhetők el.

Fotoanalitikus faanyag felvételezési módszerek FATÁJ 2020-12-14

Az OEE Erdőhasználati Szakosztálya 2020. november 11-én Fotoanalitikus faanyag felvételezési módszerek bemutatása címmel szakosztályülést tartott. Ezen alkalommal bemutatták a Szakosztály tagjainak a MobileForester erdészeti és sarang mérő eszközt. Előadás: pdf-ben.

A szakközönségnek először az LVII. FAGOSZ Fakonferencián (2019-10-15) mutatták be a MobileForester-t.

Aki az erdészeti faállomány felmérés témáját alaposabban tanulmányozni szeretné, a “relaszkóp”-ra keresve számtalan találata lelhet, így pl:

Az erdőbecslés tudománya magyarmezogazdasag.hu 2017-08-29

A cikk a Bitterlich relaszkópot mutatja be.

Malgay Viktor: Erdőbecslés, erdőrendezés (Az erdésztechnikus képzés tankönyve, Hermann Ottó Intézet NP Kft. 2020.) Az egyébként 199 oldalas műból ez a 10 oldalnyi címlap és tartalomjegyzék pdf-ben.

Erdőbecsléstan (oktatási segédanyag, összeállította: dr. Veperdi Gábor egyetemi docens, vezető oktató. 115 oldal.)

A relaskope a Wikipédián angolul. Németre és néhány más nyelvre is lehet váltani, de magyarra nem.

Walter Bitterlich a Wikipédián angolul. Németre és kevés más nyelvre is lehet váltani, de magyarra nem.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

#felderchallenge 2.0 - famegmunkáló gépeket nyerhetsz

Következő cikk

Svédek a Megújuló Energia Irányelv felülvizsgálatárólStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések