FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

A szén-dioxid-eltávolítás tanúsítása – uniós szabályok

Ez a kezdeményezés javaslatot tesz majd a szén-dioxid-eltávolítás tanúsítására vonatkozó uniós szabályokra. Kidolgozza az eltávolítások hitelességének nyomon követéséhez, jelentéséhez és ellenőrzéséhez szükséges szabályokat. Május 2-ig bárki mondhat erről véleményt!

Az Európai Bizottság február 7-én megnyílt nyilvános konzultációjának adatai

A cél a fenntartható szén-dioxid-eltávolítás kiterjesztése, valamint annak ösztönzése, hogy a mezőgazdasági termelők, az erdészek és az iparágak innovatív megoldásokat alkalmazzanak a szén-dioxid-leválasztásra, -újrafeldolgozásra és -tárolásra. Ez szükséges és jelentős lépést jelent a szén-dioxid-eltávolításnak az uniós éghajlat-politikákba való beépítése felé.

A jogi aktus típusa: Rendeletre irányuló javaslat

Konzultációs időszak: 2022. február 7. – 2022 . május 2. (brüsszeli idő szerint éjfél)

Véleményezési felhívás hatásvizsgálathozAres(2022)869812magyar (338.9 KB – PDF – 3 oldal)

A kezdeményezés által kezelni kívánt probléma
A klímasemleges Európai Unió megvalósulásához olyan megoldások széles körű bevezetésére van szükség, amelyek lehetővé teszik a CO2 légkörből történő leválasztását, valamint szárazföldi és tengeri ökoszisztémákban, geológiai tározókban vagy termékekben történő tartós tárolását anélkül, hogy károsítanák az ökoszisztémákat. 2050-re mind a természetes ökoszisztémáknak, mind az ipari megoldásoknak évente több száz millió tonna CO2 légkörből történő eltávolításához kell hozzájárulniuk. Az EU jelenleg nem halad jó úton afelé, hogy ilyen mennyiségű eltávolítást érjen el: az elmúlt években csökkent a természetes ökoszisztémák által végzett szén-dioxid-eltávolítás, és az EU-ban jelenleg nem történik jelentős mértékű ipari szén-dioxid-eltávolítás. Bár az üvegházhatásúgáz-kibocsátás csökkentésének kell továbbra is az abszolút prioritásnak maradnia, támogatni kell a szén-dioxid-eltávolítási megoldások kidolgozását és bevezetését is annak érdekében, hogy az EU 2050-re elérje a nulla nettó üvegházhatásúgáz-kibocsátást, majd azt követően a negatív kibocsátást.
A szén-dioxid-eltávolítás fokozásának egyik fő akadálya, hogy nem létezik a szén-dioxidot a légkörből fenntartható módon eltávolító tevékenységek átlátható azonosítására szolgáló közös uniós előírás. A meglévő állami és magánrendszerek – például az önkéntes szén-dioxid-piacokon működők – tanúsítják a karbongazdálkodási gyakorlatokat, de sokféle módszert alkalmaznak az éghajlati előnyeik számszerűsítésére. Az ipari szén-dioxid-eltávolítással ritkán foglalkoznak.
A szén-dioxid-eltávolítás tanúsítása kapcsán számos technikai kihívás merül fel, mivel a szén-dioxid-eltávolítás ki van téve az ellenőrizetlen újrakibocsátás kockázatának, valamint mérési és nyomonkövetési nehézségeknek, különös tekintettel azokra a gyakorlatokra, amelyek a szént természetes ökoszisztémákban kötik meg. A szén-dioxid-eltávolítási gyakorlatok kompromisszumokat és szinergiákat mutathatnak a biológiai sokféleséggel és más fenntarthatósági célokkal. Ezen túlmenően az ipari szén-dioxid-eltávolításra és az ökoszisztémák által végzett eltávolításra vonatkozóan – eltérő jellegük miatt – különböző módszertanok és előírások kidolgozására lehet szükség.

A Bizottság kíváncsi az Ön véleményére

Ez a nyilvános konzultáció megkezdődött. A véleménynyilvánítók észrevételeit figyelembe fogjuk venni a kezdeményezés továbbfejlesztéséhez és tökéletesítéséhez. A beérkező véleményeket és észrevételeket összegző jelentésben foglaljuk össze, melyben azt is kifejtjük, hogyan vettük azokat figyelembe. A beérkező visszajelzéseket közzétesszük ezen a webhelyen, ezért a véleménynyilvánítóknak tiszteletben kell tartaniuk a visszajelzésre vonatkozó szabályokat.

forrás: EurópaiBizottság

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Fenntartható karbongazdálkodás

Következő cikk

Kamaz gyár érkezik hazánkba



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések