FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Feszültség az USA és Kanada között a fenyő fűrészáru kereskedelemben

Az USA emeli a kanadai fenyő fűrészáru import vámját.

Az Egyesült Államok Kereskedelmi Minisztériuma lépéseket tesz a Kanadából származó fenyő fűrészáru behozatalára vonatkozó előzetes (bevezető) vámtarifa emelésére.

Véglegesítése esetén a magasabb behozatali vámtarifa megnövelné a termelői költségeket és csökkentené profitjukat, de valószínűleg nem befolyásolják a fogyasztók által a fatermékekért fizetett árakat – állítják elemzők.

A minisztérium (USA) ajánlását, hogy az előzetes kiegyenlítő és dömpingellenes vám több mint kétszeresére: 8,99%-ról 18,99%-ra növekedjen, a kanadai kormány és az ipar kritikával fogadta, ugyanakkor a határtól délre a fűrészipar tapsolt hozzá.

A növekedés valószínűleg nem eredményez magasabb fűrészáru árat, mert az az elmúlt évben már több mint kétszeresére emelkedett és rekordmagasságot ért el. Mivel ez előzetes tarifa, a jelenlegi készpénz betéti kamatlábak a végleges kamatlábak közzétételéig, valószínűleg novemberig megmaradnak.

“A kanadai fenyő fűrészáru termékekre kivetett vám az amerikaiakra kivetett adó ‘- mondta Mary Ng, a kanadai kisvállalkozásokért, exportösztönzésért és nemzetközi kereskedelemért felelős miniszter írásbeli nyilatkozatában. “Dolgozni fogunk ezen indokolatlan és káros vám ellen az összes rendelkezésre álló módon.”

Donald Trump volt amerikai elnök adminisztrációja 20%-os ‘minden más’ vámot (‘all others’ tariff) vetett ki a kanadai fenyő fűrészárura 2018-ban, a Covid-19 járvány előtt, de tavaly év végén mintegy 9%-ra csökkentette azt követően, hogy a Kereskedelmi Világszervezet egy döntésével Kanadát támogatta (WTO).

Az USA Fűrészáru Koalíció sajtóközleményében tapssal fogadta a Kereskedelmi Minisztérium elkötelezettségét a kereskedelmi törvények érvényesítéséért a ‘támogatott és tisztességtelen kereskedelemben részesülő’ kanadai fűrészáru-import ellen. A Koalíció szerint az amerikai ipar továbbra is nyitott az új amerikai-kanadai fenyő fűrészáru kereskedelmi megállapodásra ‘ha és amikor’ Kanada bebizonyítja, hogy komolyan gondolja a tárgyalásokat.

Forrás: baystreet.ca 2021-05-24

Észrevétel:

Aha! Tehát itt az USA fűrésziparának valami régóta tartó sérelméről van szó. Szerintük Kanada valami módon támogatja (szubvencionálja) a kanadai fűrészüzemeket az USA-ba irányuló exportjukban. A Trump által 2018-ban bevezetett 20%-os, majd 2020. végén 9%-ra csökkentett import vám fog kerekítve 19%-ra emelkedni hamarosan.


A Canadian Forest Industries (CFI) május 21-i cikke is arról számol be, hogy az USA Kereskedelmi Minisztériuma keresi annak módját, hogy megduplázza a fenyő fűrészáru import vámját. E cikkben a vám leendő 18,32%-ra emeléséről van szó.

A cikk végén elérhető a kanadai Erdők, Földek, Természeti Erőforrások és Vidékfejlesztési Minisztérium miniszterének Katrine Conroynak, valamint kereskedelmi Minisztérium miniszterének, George Chownak a válasza, akik határozott nemtetszésüket mondják el ezen, 2021. május 21-én reggel nyilvánosságra került, az USA részéről tervezett intézkedéssel szemben. Maguk részéről unfair-nek nevezik ezt a tervezett lépést, amely növelni fogja az USA-ban a házépítési költségeket. Miközben a vírus időszakban, illetve a vírus utáni időszakban szerintük éppen hogy segíteni kellene az építkezőket e tevékenységükben.

Hasonlóan nemtetszését fejezte ki a tervezett USA intézkedéssel szemben a Britt-Kolumbiai Fűrészáru Kereskedők Tanácsa is.


Mi lesz ebből?

Nos, nehéz megítélni, hogy mi lesz ebből, tehát ha hatályba lép az USA-ban a kanadai fenyő fűrészáru import vámjának tervezett megemelése. Az a valószínű, hogy e termék mostanra kialakult magas világpiaci árszintjét semmiképpen sem viszi majd lejjebb.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Meghívó EduWood Workshopra

Következő cikk

A faipar egységet követel - a faipar szövetségei felhívással fordultak a szakterülethezStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések