FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Kanada – mélyponton a fenyő fűrészáru ára

A déli sárga fenyő (SYP) fűrészáru ára az elmúlt kilenc egymást követő hét során az elmúlt 16 hónap legalacsonyabb pontjára zuhant. A Forest2Market szerint a SYP fűrészáru ára a július 22-én végződő héten 415 dollár/MBF volt, ami 65%-os csökkenés a mindössze két hónappal ezelőtti rekordmagas, 1202 dollár/MBF értékhez képest. (MBF = ezer köbláb)

A termék árának mérséklődése elkerülhetetlen volt.

Az árak azonban nem valószínű, hogy sokáig maradnak ezen a szinten. A Fortune múlt pénteken megjegyezte, hogy „Az elmúlt két napban a szeptemberi határidős szerződéses ár 105 dollárral, azaz 19%-kal 647 dollár/MBF-ra nőtt. Szerdán és csütörtökön a kereskedést leállították, mivel a határidős ügyletek elérték napi növekedési korlátjukat.”

Az Észak -Amerika nyugati részén tomboló erdőtüzek drasztikusan befolyásolták a faellátást, ami belátható időn belül csorbítja a fűrészárut a régióban. A felhasználók csak a közelmúltban feltöltött készletekből dolgoznak, de ezek a készletek nem tartanak sokáig.

A tűzvész az Egyesült Államok/Kanada határ mindkét oldalát érinti:

Múlt szerdán 300 tűz égett Brit Columbia-ban (BC), köztük a Sparks Lake-i tűz, amely a szezon legnagyobbja, több mint 140 000 hektár. Íráskor a BC Wildfire Service adatai azt mutatják, hogy idén április 1-je óta több mint 1 millió hektárnyi terület égett le a tartományban, ami tartományi szükségállapotot idéz elő.
Több ezer érintett lakost már elrendeltek otthonaik evakuálására, és további 16 000 ingatlan továbbra is evakuálási riasztásban van.

A National Interagency Fire Center (NIFC) adatai szerint az Egyesült Államok nyugati részén a tüzek együttesen több mint 1,5 millió hektárt perzseltek fel. Oregon déli részén eddig több mint 400 000 hektárt égett le – ez nagyjából akkora terület, mint Los Angeles.

A munkavállalók, létesítmények és berendezések védelme érdekében a regionális fűrészáru -gyártók reagálni kényszerültek. A Canfor Corporation volt az első, amely bejelentette, hogy visszafogja a Brit Columbiai fűrészüzemeiben a termelést. A vállalat arra számít, hogy a harmadik negyedév során nagyjából 115 millió MBF-vel fogja csökkenteni a termelést a 10 fűrészüzemében, és további regionális gyártók hasonló bejelentései is megjelenhetnek. A Fortune hozzátette, hogy „Bármilyen fennakadás a Brit Columbia -ból származó fűrészáru-ellátásban – amely termelésének 90%-át exportálja – az árakat magasabbra fogja emelni. A nyugat-kanadai fenyőfűrészáru-termelést már a járvány előtt korlátozták a múltbeli tüzek, bogárfertőzések és a lucfenyők lassú növekedési üteme. A folyamatos erdőtüzek csak a legújabb akadályok, amelyekkel a fűrészáru -gyártók szembesülnek a hatalmas kereslet kielégítéséért folytatott küzdelemben. ”

szerk/ford: Tóth János/FATÁJ – forrás: Forest2Market

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Lengyel bútorszövetség tisztújítása

Következő cikk

Németországban a bútoripar közös oktatóüzemet alapított



Stihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések