FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken.
Naptár

Közelgő események

Alapanyagszűke a bútoriparban

A német bútoriparban a fontos szállítói termékek ellátási helyzete egyre rosszabb. Egy jelenlegi szövetségi felmérésben a megkérdezett bútorgyártók mintegy 70 százaléka kijelentette, hogy az anyagok rendelkezésre állása 2021 májusában ismét romlott az előző hónaphoz képest.

A német bútoriparban a fontos szállítói termékek ellátási helyzete egyre rosszabb. Egy jelenlegi szövetségi felmérésben a megkérdezett bútorgyártók mintegy 70 százaléka kijelentette, hogy az anyagok rendelkezésre állása 2021 májusában ismét romlott az előző hónaphoz képest.

“Időközben a vállalatok mintegy felében korlátozzák a gyártást az alapanyag szűk keresztmetszetei miatt, és gyártási napokat gyakran kihagytak” – mondja Jan Kurth, a Német Bútorszövetség (VDM/VHK) ügyvezető igazgatója a felmérés alapján.

A kínálat májusban szinte az összes nyersanyagból tovább szűkült. A fém alkatrészeket, szerelvényeket és funkcionális elemeket érinti jelenleg ez a legsúlyosabban. Ezekkel a termékcsoportokkal kapcsolatban a felmérés résztvevőinek csaknem 80%-a panaszkodik hiányra. A vállalatok mintegy 70%-a feszült forgácslap ellátási helyzetről számol be. Az MDF és HDF táblák, a kárpithabok, az elektronikai alkatrészek és a csomagolóanyagok is nagyon szűk keresztmetszetekkel rendelkeznek. Szövet- és bőrborítóból sincs elég.

A fontos előgyártmányok (alkatrészek) árak 2021 második negyedévében tovább emelkedtek. A felmérés szerint a forgácslap, a kárpithab, a csomagolóanyagok és a fém alkatrészek, a szerelvények és a funkcionális elemek ára emelkedett a legjobban 2021 első negyedévéhez képest. A bútorgyártók részére (a beszállítók) további áremelést jelentettek be 2021 harmadik negyedévére.

“Sajnos a beszerzési oldalon egyelőre nincs enyhülés” – mondja Kurth. “A beszállítói termékek erőteljes és gyors áremelkedése óriási nyomás alá helyezi iparunkat és jelentősen megváltoztatja a számítási (a kalkulációs) alapot.”

A tömörfa bútorok gyártói számára is feszült a helyzet, ahogy erről Christian Langwald, a VDM/VHK statisztikai vezetője egy másik felmérés alapján beszámol. A bútorgyártó vállalkozások 60%-a kritizálta, hogy a szerződött szállítási határidőt a beszállítók nem tartják be. A tömörfa bútorok eladói áremelkedésről panaszkodnak, különösen a tölgy esetében, de a bükk, a dió és a fenyő félék is drágulnak az előző évivel összevetve.

borítókép: Jan Kurth, a Német Bútorszövetség (VDM/VHK) ügyvezető igazgatója

Forrás: moebelmarkt.de

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Előző cikk

Sopron-Kolozsvár 2021 Terméktervezői Workshop

Következő cikk

Átlagbérek a nagy lakberendezési áruházaknálStihl
(x) hirdetés
Kapcsolódó bejegyzések